Regelmatig snoeien is onmisbaar voor krenten. In de regel worden ze gekweekt als struiken, weinig gebruikelijk is de vorm van de hoge stengel. De hoogstamvorm biedt veel voordelen en wordt vooral gebruikt voor geënte krenten.
Gebruik geënte variëteiten
Niet-geënte krenten kunnen meestal alleen met veel moeite tot een hoge stengel worden verheven. Daarom worden bijna uitsluitend geënte krenten gekweekt als een hoge stengel. De krenten worden meestal geraffineerd op de zogenaamde goudbessen, die zelf niet als fruitstruik wordt gebruikt, maar door zijn groeikenmerken een goede basis vormt.
Alle andere bessenrassen kunnen op de goudbessen worden geënt. Ze worden meestal aangebracht op een hoogte van ongeveer 80 cm.
Ruimte
Steeds vaker, vooral in krappe tuinen, wordt de hoge stam gebruikt, omdat de krenten minder ruimte innemen. Een hoge stengel is ook ideaal als je de krenten in een pot wilt planten.
Snoeien in het vroege voorjaar
Bij het snoeien vanaf de hoge stam is de periode van eind februari tot maart ideaal. De krenten mogen nog geen bladeren hebben gevormd. Dit heeft als voordeel dat je direct kunt herkennen of er scheuten of tips beschadigd zijn door de vorst die volledig verwijderd kunnen worden.
Zonder bladeren kun je ook beter zien welke takken elkaar in de weg zitten en later het licht kunnen nemen. Krenten worden vaak beschouwd als planten voor halfschaduw of schaduw, maar precies het tegenovergestelde is waar. Om veel en aromatische bessen te produceren, hebben ze zonnige locaties nodig.
Sterk snoeien onmisbaar
Als je krenten als hoge stam in de tuin hebt, moet je niet te timide zijn bij het snoeien. Ga in principe op dezelfde manier te werk bij het snoeien van de hoge stengels als bij struiken. Zelfs hoge stengels slijten alleen op twee- en drie jaar oud hout en oudere scheuten moeten consequent worden verwijderd.
Bovendien is er bij krenten nog steeds het verwijderen van de wortelscheuten. Zodra deze 20 – 30 cm hoog zijn, moeten ze gewoon gesloopt worden. Je kunt de wortelscheuten echter gebruiken om nieuwe planten te laten groeien. Deze zijn op hun beurt weer geschikt als basis voor afwerking. De goudbes is echter ook een aantrekkelijke sierplant vanwege zijn prachtige bloemen.