Solderen met soldeervet – Waar je op moet letten

Loeten-met-loetfett

Om een betere bevochtiging van de soldeerverbinding tijdens het solderen te bereiken, is het in sommige gevallen de moeite waard om een soldeervet te gebruiken – voor andere onderdelen moet u dit echter zeker niet doen. Hoe je de juiste flux kiest en waar je in elk geval op moet letten, lees je hier.

Over de eigenschappen van soldeervet

De term “soldeervet” verwijst naar zure fluxen die kunnen worden gebruikt om het solderen te ondersteunen. Door ze te gebruiken, wordt een verbeterde bevochtiging van het werkstuk door soldeer bereikt en worden oxiden op het oppervlak verwijderd. Door de interfaciale spanning te verminderen, wordt het soldeerproces extra vergemakkelijkt. Hierdoor kan meestal ook een duurzamere soldeerverbinding worden waargenomen.





Fluxen zoals soldeervet worden gebruikt wanneer onderdelen al geoxideerd zijn of er eerder ongunstige omstandigheden zijn – bijvoorbeeld wanneer een aansluitpunt niet meer kaal is. Ze zijn echter niet geschikt voor alle onderdelen en oppervlakken en moeten met voorzichtigheid worden gebruikt, omdat sommige gezondheidsrisico’s kunnen voortvloeien uit de volgende eigenschappen:

  • Corrosief; of.
  • Corrosief; of.
  • Schadelijk voor de gezondheid.

De juiste flux voor individuele soldeerlegeringen

Ook kan niet elk soldeervet met even goede resultaten op elke soldeerlegering worden gebruikt. Voor dit doel zijn er lange lijsten en normen die ook een bepaalde flux voor bepaalde legeringen aangeven. De aanduiding van het middel volgt de specificatie dat eerst één letter de geschiktheid voor zware metalen of lichte metalen (S of L) standaardiseert en een tweede letter het soldeerproces bepaalt (H voor solderen en W voor zacht solderen). Veelvoorkomende voorbeelden zijn de volgende combinaties:

Lees ook:   Beschikbare werkdagen

Let op: Gebruik geen vet in deze gevallen

Daarnaast zijn er enkele speciale gevallen waarin u nooit een soldeervet mag gebruiken – anders bestaat het risico op langdurige schade aan de soldeerlegering en het metaaloppervlak. Deze omvatten met name elektrische componenten waarvan het solderen met dergelijke fluxen tot onbruikbaarheid kan leiden. Zelfs die onderdelen die niet zuurbestendig zijn, moeten uit de buurt van soldeervet worden gehouden.