Spatel en bouwschuim – kan dat?

Spatel van bouwschuim

Bouwschuim is een beetje als “all-purpose lijm” in de woningbouw. PU-schuim – zoals het product ook wel wordt genoemd – is veelzijdig, bijvoorbeeld voor isolatie, isolatie of gewoon om holtes te vullen. Maar bouwschuim ziet er niet erg mooi uit. De vraag rijst of het schuim gevuld kan worden.

Mogelijke vuller

Hoewel velen het niet erg vinden als er hier en daar wat bouwschuim naar buiten gluurt tijdens dakisolatiewerkzaamheden, is dit een absolute no-go in de woonkamer. Hoewel bouwschuim op veel plaatsen wordt geïnstalleerd, wil men dit niet zien. Bovendien moet de hele muur in een uniform beeld verschijnen, daarom hebben de meesten de neiging om te pleisteren of te vullen. Bij het vullen moet echter eerst worden overwogen welk materiaal moet worden gebruikt. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:



  • Pleister
  • Mengsel van kunsthars
  • Silicone
  • Acryl



Gips is het meest gebruikte materiaal, siliconen daarentegen worden bij voorkeur gebruikt in de badkamer of keuken.

Welke problemen doen zich voor?

Hoewel bouwschuim zich vrij goed kan aanpassen aan veel materialen, behoren gips en siliconen (evenals keramiek, glas en verschillende kunststoffen) er niet toe. Het probleem is dat zowel het uitgeharde schuim als de pleister en siliconen erg glad zijn en dus niet aan elkaar kunnen hechten. Dienovereenkomstig kan bouwschuim niet op gips worden gebruikt en kan het niet met gips worden gevuld.

Oplossing?

Theoretisch is het mogelijk dat gips zich nog steeds hecht aan bouwschuim. Namelijk wanneer je na het uitharden het bouwschuim afsnijdt met een snijmes of tapijtmes. Het gips kan dan doordringen in het fijnporige materiaal en plakken. Dit leidt echter op zijn beurt tot het probleem dat zowel het bouwschuim als het gips doorlaatbaar zijn en vocht kunnen absorberen. Hoewel bouwschuim zelf niet schimmelt, is dit niet van toepassing op het materiaal erachter – wat kan leiden tot ernstige schade en dure renovatiemaatregelen. Kortom: het vullen van bouwschuim is over het algemeen mogelijk, maar niet aan te raden. Het is beter om toevlucht te nemen tot pleisterwerk.

Lees ook:   Fotovoltaïsch systeem compleet pakket met installatie: Kosten & kooptips