Spouwisolatie ” Kosten, materiaal, voor- en nadelen

Spouwmuurisolatie is bijna altijd de moeite waard. Voor nieuwe gebouwen is het een verstandige optie en voor oude gebouwen zijn er nauwelijks alternatieven die even goedkoop en efficiënt zijn.

Spouwmuurisolatie – wat is dat?

A Spouwisolatie is een vorm van thermische isolatie die vooral wordt gebruikt in gebouwen met dubbelwandig metselwerk. Het isolatiemateriaal wordt noch van binnen noch van buitenaf aangebracht, maar wordt in de Gaatjes van het opgevulde bouwmateriaal. De Spouwisolatie wordt gebruikt voor verdiepingsplafonds, dakvlakken of buitenmuren.



Spouwisolatie wordt ook wel spouwisolatie of kernisolatie genoemd.

Wanneer wordt spouwisolatie gebruikt?

Spouwisolatie kan zowel in nieuwe als in oude gebouwen worden toegepast.



  • Nieuwbouw: Spouwisolatie is eenvoudig voor nieuwe gebouwen. De holten in het bouwmateriaal zijn nog open en dus gemakkelijk toegankelijk. Dit betekent dat vele isolatiematerialen kunnen worden gebruikt. Naast vezelig en Vrij stromende isolatiematerialen isolatieplaten worden vaak gebruikt zoals platen van hardschuim of minerale vezels worden gebruikt.
  • Oud gebouw: In bestaande gebouwen is het gebruik van spouwlaagisolatie moeilijker en zijn de mogelijkheden dus beperkt. In dit geval wordt de isolatie aangebracht door middel van Inblaasisolatie wordt uitgevoerd. Eerst worden er gaten geboord in de buitenmuur. Hierdoor wordt de isolatie in de ruimte tussen de twee muurschalen geblazen.

A Spouwisolatie kan worden gebruikt in de volgende bouwdelen:

  • Dak en zolder
  • Plafond van verdieping en kelder
  • dubbelwandig metselwerk

Inblaasisolatie moet worden aangebracht vanaf gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven moeten worden uitgevoerd. Een verkeerd ingeblazen isolatielaag kan leiden tot Openingen in het isolatiemateriaal. Daardoor kan warmte van binnenuit naar buiten dringen.

Welke isolatiematerialen worden gebruikt?

Vooral voor nieuwbouw is de keuze divers. De volgende isolatiematerialen kan worden gebruikt:

  • Geëxpandeerd polystyreenhardschuim (EPS)
  • Geëxtrudeerd polystyreenhardschuim (XPS)
  • Hard polyurethaanschuim (PUR / PIR)
  • Steenwol
  • Glaswol
  • Houtvezel
  • Stro
Lees ook:   Brengt een zonneboiler meer op dan zonnepanelen?

De isolatiematerialen worden gemaakt in Isolatieplaten geperst en voorzien van een dampscherm.

Voor oude gebouwen de isolatiematerialen worden niet als platen verwerkt, maar los en in de Geblazen in de holtes. Als ze bezinken, vormen ze een isolerende laag. De volgende isolatiematerialen worden gebruikt:

  • Perliet
  • EPS piepschuim
  • Silicaat lichtgewicht schuimgranulaat
  • Glaswol
  • Steenwol

In beide gevallen moeten de gebruikte materialen waterafstotend zijn. Alleen zo blijft de isolatielaag ook bij zware regenval effectief.

Kosten van spouwmuurisolatie

De Kosten van een Spouwisolatie wanneer uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf bedragen 15 tot 60 euro per m². De materiaalkosten zijn met 5 euro per m² gunstig. De kosten zijn afhankelijk van het te isoleren deel van het gebouw.

De volgende tabel toont de kosten per bouwdeel per vierkante meter, alsmede de totale kosten voor een gemiddeld vrijstaand huis.

U moet een gekwalificeerd bedrijf inhuren om de isolatiewerkzaamheden uit te voeren.

Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Er zijn een aantal goede redenen voor spouwisolatie.

Voordelen van spouwmuurisolatie:

  • Snelle oplossing: Voor spouwisolatie hoeven slechts ongeveer 1-2 werkdagen te worden ingepland, wat een aanzienlijke tijdsbesparing betekent. Bovendien wordt het voorbereidende werk tot een minimum beperkt.
  • Niet duur: De korte uitvoeringstijd gaat ook gepaard met lagere arbeidskosten – maar de omvang van de besparing kan variëren afhankelijk van het gebruikte materiaal. Op lange termijn kunnen de initiële investeringskosten worden gecompenseerd door lagere stookkosten.
  • Visueel geen verschil: Binnen of buiten – spouwmuurisolatie leidt niet tot een aantasting of verandering aan de buitenkant; het oude gebouwbeeld blijft behouden.
  • Gezellige sfeer: Door de kieren te isoleren worden de binnenmuren warmer, wat zowel een groter wooncomfort mogelijk maakt als schimmelvorming voorkomt. In de zomermaanden is er daarentegen een aangenaam verkoelend effect.
  • Verdere voordelen: verbeterde geluidsisolatie, positieve milieubeschermingseffecten, verhoging van de waarde van onroerend goed.
Lees ook:   Hoe witte sluier op tegels wegkrijgen?

Zoals bij elke vorm van isolatie zijn er ook bij spouwmuurisolatie enkele nadelen te noemen, die bijzonder effectief kunnen zijn als ze niet vakkundig worden uitgevoerd.

Nadelen van spouwmuurisolatie:

  • Beperkt isolerend effect: In de spouwen wordt spouwisolatie aangebracht. De afmetingen van de spleet bepalen dus de isolatiedikte en stellen grenzen aan het isolatie-effect.
  • Wegwerken van waterschade: Eventuele vochtschade aan het isolatiemateriaal is moeilijk te herstellen, en vervanging van het materiaal kan op zijn beurt leiden tot hoge kosten.
  • Conversies moeilijker gemaakt: Latere structurele veranderingen in het met inblaasisolatie gevulde gebied zijn zonder planning slechts beperkt mogelijk.
  • Koudebruggen: Ondeskundig uitgevoerde spouwisolatie kan leiden tot het ontstaan van koudebruggen, die op hun beurt schimmelgroei kunnen bevorderen.

Procedure voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Hoe het isolatiemateriaal daadwerkelijk in de spouwlaag terechtkomt, hangt af van het materiaal. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Schuim- en blaasmethoden.

In het eerste geval Isolatieschuim wordt gebruiktdie samen met een harsoplossing door de geboorde gaten (12-16 millimeter) met lichte druk in de holle laag wordt gebracht. Dit resulteert in de fijnst instelbare Schuim pomp unit wordt gebruikt.

Op Inblaasproces Daarentegen worden vezelachtige materialen en granulaten gebruikt. De boorgaten zijn tussen de 18 en 30 millimeter groot. De isolatiematerialen worden aangebracht met behulp van een Inblaasmachinedie de bijbehorende druk genereert.

In het geval van granulaten zijn de zogenaamde gietproces worden toegepast.

Promotie en subsidies

A Spouwisolatie biedt grote kostenbesparingen in vergelijking met andere isolatiemethoden. Bovendien heeft u de mogelijkheid om extra subsidies te ontvangen.

Spouwmuurisolatie – Conclusie

A Spouwisolatie is een soort warmte-isolatie die in nieuwe en oude gebouwen in verschillende onderdelen wordt gebruikt. Het isolatiemateriaal wordt in de Gaatjes van het opgevulde bouwmateriaal. De kosten van een Spouwisolatie bedragen ongeveer 15 tot 60 euro per m²als het werk wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf.

Lees ook:   Aluminium gevelbekleding voor een trendy uitstraling van jouw woning!

En zelfs als u een getalenteerde hobby-vakman bent, raden wij u af het werk zelf uit te voeren. Anders Schade aan de structuur van het gebouw ontstaan. Gespecialiseerde bedrijven beschikken niet alleen over de nodige Ervaringmaar over zeer professionele apparatuur.

U kunt onderstaand formulier invullen en wij brengen u in contact met gekwalificeerde en gecertificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. U ontvangt van hen gratis en vrijblijvende offertes, die u op uw gemak kunt vergelijken.