Steenpeer besmet met meeldauw? Hoe te reageren!

Steen peer meeldauw
Steenpeer kan worden aangevallen door meeldauw.

Heeft zich een dun wit laagje gevormd op de bladeren van je steenpeer? Dan kan de plant besmet zijn met meeldauw. Hier leert u hoe u de schimmelziekte kunt herkennen en behandelen. Dan kun je voor je plant zorgen en heb je straks weer een gezonde steenpeer.

Hoe meeldauw te herkennen

Echte meeldauw is een schimmelziekte die is ingedeeld in de groep van ascomyceten. De schimmel tast de plant aan en zorgt ervoor dat er een askleurige of witte coating ontstaat op de bladeren. De schimmel dankt ook zijn naam aan deze coating. Besmetting met deze schimmel vormt geen ernstig risico voor een gezonde plant, maar het leidt tot een aantal beperkingen.





Deze problemen brengen meeldauw met zich mee

  • Tragere groei
  • Bladeren drogen uit en kunnen eraf vallen
  • Atrofie van de bloemen

De ziekte is dus niet alleen een optische achteruitgang. Het zorgt ervoor dat de plant wordt beperkt in zijn natuurlijke groei. Als u de meeldauw herkent, moet u de juiste maatregelen nemen, dan kan de plant snel terugkeren naar zijn natuurlijke groei.

Maatregelen tegen meeldauw in de steenpeer

Bij het planten kunt u variëteiten kiezen die beter bestand zijn tegen meeldauw. Dan moet je een veel lager risico verwachten en hoef je je geen zorgen te maken over de steenpeer. Als planten echter besmet zijn met deze schimmelziekte, kunt u de volgende maatregelen nemen.

  1. Verkort consequent aangetaste takken en bladeren
  2. Gesneden materiaal opsteken of in gesloten zakken voor organisch afval doen
  3. Behandel bladeren met tegengif op basis van zwavel
  4. Geef de steenpeer voldoende water in droge tijden
Lees ook:   Je eigen aardkelder bouwen – de stapsgewijze instructies

Als je de plant regelmatig water geeft en met de juiste middelen bemest, voorkom je ook besmetting. Gezonde planten van de steenpeer worden niet zo vaak aangevallen door meeldauw. Je moet de plant echter niet overbemesten. De steenpeer heeft niet veel kunstmest nodig en moet met mate worden voorzien van organische meststof, vooral in het voorjaar.