Stripfundering met bodemplaat – alle informatie in één oogopslag

Strip funderingsplaat

De combinatie van een strokenfundering met een vloerplaat maakt het mogelijk om een stabiele ondergrond te produceren die een woongebouw tegen relatief lage kosten kan ondersteunen. Om deze reden geven veel fabrikanten van geprefabriceerde huizen de voorkeur aan deze aanpak om hun klanten kosteneffectieve complete oplossingen te bieden. Zo’n basis kun je ook zelf maken met een strip foundation.

Stripfundering met bodemplaat – de basisconstructie

Een stripfundering heeft een veel hoger gewicht dan een puntfundering, maar vereist aanzienlijk minder inspanning en veroorzaakt slechts een fractie van de kosten die worden gemaakt met een gesloten funderingsplaat. In die zin vormt het een uitstekend compromis en biedt het optimale omstandigheden voor kleinere gebouwen zoals garages, tuin of vakantiehuizen in zelfbouw. De constructie bestaat uit verschillende componenten:



  • Meerdere vorstbestendige stripfunderingen
  • Een continue, dunne bodemplaat
  • Versterkingen binnen de fundering zoals stalen stutten of wapeningskooien
  • Een dunne laag reinheid en drainage onder de bodemplaat
  • Een dikke laag van reinheid en drainage onder de betonnen fundering



Je kunt het werk zelf doen, maar je moet de inspanning niet onderschatten, vooral met een grotere voetafdruk. In de meeste gevallen is het raadzaam om een minigraafmachine te huren voor graafwerkzaamheden, waarmee u de nodige grondbewegingen in een paar dagen kunt uitvoeren.

Bouw en creatie van de stripfundering

Als u een stripfundering maakt met een bodemplaat, moet u letten op een vorstbestendige constructie. Als je het zonder doet of ernstige fouten maakt, zal het bevriezen van water of wateroverlast de fundering binnen een paar jaar aantasten en beschadigen. In Duitsland wordt een minimum van 80 cm, beter een meter, beschouwd als vorstbestendige diepte. Dit zorgt ervoor dat water door de drainagelaag naar diepere delen van de grond stroomt.

Lees ook:   De lupine als vaste plant

Markeer de stroken met houten haringen en een richt en graaf ze uit tot de gewenste diepte. De dikte van de reinheidslaag bestaande uit gruis of grof gebroken zand ligt tussen de 20 cm en 40 cm. Daarna volgt de eigenlijke betonnen fundering. In het geval van droge, korrelige grond, hebt u bekisting nodig – maak de uitsparingen dienovereenkomstig breder om ruimte beschikbaar te hebben voor de bekistingsplaten. Voor leemachtige, vaste grond kun je de fundering er ook rechtstreeks in gieten. Versterk vóór het eerste gieten de constructie met behulp van wapeningskooien of vergelijkbaar stalen gaas.

Constructie en toepassing van de bodemplaat

Voor de bodemplaat heb je een uitgraving nodig van ongeveer 20 cm tot 25 cm in het resterende gebied. Vul hierin een drainagelaag van 5 cm tot 10 cm hoog, die je recht afpelt en vervolgens bekleedt met een PE-folie. De basisplaat zelf heeft een dikte van 15 cm tot 20 cm – hier moet u zachtstalen matten op ongeveer gemiddelde hoogte leggen om het laadvermogen aanzienlijk te vergroten.

Statica en berekening van de stripfundering

Om de statica van een gebouw te berekenen en er vereisten voor de fundering uit af te leiden, hebt u de hulp nodig van een gespecialiseerde bouwkundig ingenieur. De vuistregels voor procesvrije bouwprojecten zijn een vorstbestendige diepte van minimaal 80 cm en een minimale breedte van 50 cm.