Stroomverbruik van een kookplaat – dit is hoeveel kookkosten

Stroomverbruik kookplaat

Elektrische energie vervangt ook het fossiele brandstofgas voor koken in veel huishoudens. Bepalend voor de bedrijfskosten is het stroomverbruik van een kachelplaat en hoe lang je deze in gebruik neemt. Dit roept vaak de vraag op of een omschakeling naar “moderne” technologieën de moeite waard is.

Verschillende kookplaten met verschillend stroomverbruik

Een elektrisch fornuis heeft verschillende kookplaten in verschillende maten, waarvan sommige speciale functies hebben – zoals een zogenaamde “drukkookplaat”. Het stroomverbruik van een enkele kookplaat hangt grotendeels af van de technische kenmerken:



  • Functies zoals snel of energiezuinig koken
  • Diverse taken zoals verwarmen of temperatuur handhaven
  • Grootte van de kookplaat
  • Technologie die wordt gebruikt in de elektrische kachel
  • Grootte en thermische eigenschappen van de pot of pan



De berekening van het elektriciteitsverbruik is alleen min of meer lineair voor oude kachels met een elektrisch verwarmde, gietijzeren kookplaat. In andere methoden en moderne kachels regelen sensoren en speciale programma’s die worden bestuurd door microprocessors de huidige prestaties.

Maximaal verbruik onder volle belasting

De waarden in een handleiding zijn de theoretisch maximaal mogelijke capaciteit, die u alleen op maximaal niveau en onder bepaalde voorwaarden kunt bereiken. Over het algemeen neemt de efficiëntie af met toenemende prestaties en nemen ook de warmteverliezen toe.

Efficiëntie van verschillende technologieën

Ongeacht het werkelijke verbruik, moet u rekening houden met het rendement waarmee uw kookplaat elektriciteit omzet in warmte. Hoe lager dit is, hoe meer energie je ongebruikt verliest – dus je moet de kookplaat verhogen om een identiek resultaat te bereiken. De volgorde van efficiëntie is duidelijk en onbetwist:

  • Moderne kookplaten van gietijzer zetten ongeveer 50 procent tot 80 procent van de elektriciteit om in warmte.
  • Thermische straling met keramische velden werkt meer dan 25 procent efficiënter.
  • Een inductiekookplaat heeft een ongeveer 50 procent hoger rendement in vergelijking met verwarmingsspiralen.
Lees ook:   De clematisbloem: verzorgingsinstructies voor een volle bloei

Stroomverbruik van een enkele kookplaat

Afhankelijk van de grootte heeft een kookplaat een netto verbruik van ongeveer 1 kW voor een zuinige kookplaat tot 3,5 kW voor een grote drukkookplaat. Moderne fornuizen hebben ook een functie voor snelle verwarming en verbruiken aanzienlijk meer elektriciteit in de eerste paar minuten terwijl de kookplaat snel wordt opgewarmd. Een andere doorslaggevende factor voor het verbruik is of het constant is of dat de kachel een temperatuurregeling heeft. Als dit het geval is, heeft de hoeveelheid voedsel en de warmte ervan ook invloed op de huidige energie-inname.