Tapen voor het schilderen – vervelend, maar noodzakelijk

Schilderen-maskeren

Het afplakken van de randen en vloer voordat je met verf schildert, is waarschijnlijk een van de meest impopulaire werken van een doe-het-zelver, maar je moet nooit zonder. Om achteraf tevreden te zijn met het resultaat, is het belangrijk om aandacht te besteden aan enkele punten die vaak tot problemen en problemen leiden.

Maskeer goed voor het schilderen – veelgemaakte fouten

Er zijn twee belangrijke problemen die het resultaat na het schilderen negatief beïnvloeden: of de verf loopt onder de plakband en ruïneert de rechte rand of de verf spat af wanneer de tape wordt afgebladderd, zodat u de relevante gebieden opnieuw moet bewerken. Om deze extra inspanning te voorkomen en een exacte lijn te bereiken, is het meestal voldoende om enkele van de problemen die vaak voorkomen te kennen en te elimineren:



  • Plakband kan niet worden verwijderd zonder sporen achter te laten
  • Verf dringt door onder de tape en smeert de randen uit
  • Oplosmiddelen in de lijm reageren met de verf en veroorzaken verkleuring
  • Markeringen voor maskering blijven zichtbaar na het schilderen
  • Kleur spat af bij het afpellen
  • Slechte, gedeeltelijk uitgevoerde overgangen met veelkleurige schilderijen



U kunt de meeste problemen eenvoudigweg vermijden door alleen geschikte tapes te gebruiken, zoals de klassieke schilders crêpe. Keer op keer proberen mensen in plaats daarvan restjes te gebruiken – van pakkettapes tot textielweefseltapes. Deze zijn echter bijna onvermijdelijk een garantie voor latere problemen.

Belangrijkste regel: gebruik alleen speciale schilderstapes voor het maskeren

Vier van de zes hierboven genoemde problemen kunnen al grotendeels worden vermeden door een geschikte plakband te gebruiken. Hier zijn verschillende redenen voor: Allereerst produceren andere tapes die niet voor dit doel zijn bedoeld geen betrouwbare afwerking op ruwe oppervlakken, zodat vloeibare verf onder de tape komt als gevolg van rimpels en oneffenheden. De gebruikte lijmen bevatten ook vaak oplosmiddelen die de verf bij contact absorberen, zodat dit effect wordt versterkt en kleurveranderingen kunnen optreden. Last but not least zijn andere zelfklevende tapes geoptimaliseerd voor een hoge hechting – dit zorgt er snel voor dat de bovenste lagen afbladderen wanneer ze worden afgepeld.

Lees ook:   Bodemattest nodig?

Tweede regel: Schil tapes op het juiste moment

Zeker bij dikke verven zoals de meeste emulsieverven bestaat het risico op chippen als je de verf na het schilderen volledig laat drogen. Aan de andere kant moet je de tape niet te vroeg verwijderen, want zolang de verf nog vloeibaar is, smeert deze uit of loopt deze snel. Wacht daarom tot de verf zijn vochtige glans verliest en een mat oppervlak heeft langs de hele rand.

Derde regel: markeer markeringen met zachte potloden

Als u viltstiften of zelfs waspennen gebruikt voor de markeringen, leidt deze “coating” tot vlekken of stoot de nieuwe verf af, zodat hier onvoldoende hechting optreedt. Zachte (metsel)potloden zijn daarom het meest geschikt. Als je ze goed slijpt en met weinig druk aanbrengt, kun je de sporen na het maskeren en voor het schilderen gemakkelijk en gemakkelijk wissen.