Terugstroombeveiligingen voor drinkwater – wat u moet weten

Drinkwater dat de retourstroom voorkomt

De terugstroombeveiliging is een belangrijke en nu wettelijk voorgeschreven veiligheidsvoorziening in elk huishouden, die drinkwater beschermt tegen verontreiniging. Afhankelijk van het ontwerp gebruiken ze verschillende technologieën om hun taak te vervullen. Het is mogelijk om terugslagkleppen te combineren met andere componenten zoals een afsluitklep in één behuizing.

Verschillende varianten van terugslagkleppen

De essentiële functie van een terugstroombeveiliging is het voorkomen van de terugstroom van water uit het huisnetwerk naar de toevoerleiding. In spreektaal noemen veel mensen en sommige fabrikanten het ook een terugslagklep, hoewel deze naam technisch gezien slechts enkele van de bestaande modellen omvat. Er zijn drie fundamenteel verschillende bouwmethoden:



  • Boutsystemen zoals een zwaartekrachtrem
  • Klepsystemen die automatisch sluiten bij een verkeerde doorstroomrichting
  • Duurzame en bovengemiddelde robuuste kleppen zoals kogelkranen



Het principe is echter voor alle versies vergelijkbaar. Tijdens bedrijf zorgt de stroming ervoor dat de terugstroombeveiliging opengaat en het water vrij in één richting kan stromen. Als de stroom omkeert of afbreekt (met een zwaartekrachtrem), sluit deze zodat het water nooit in de verkeerde richting kan stromen.

Verplichting om een terugstroombeveiliging voor drinkwater te installeren

In Duitsland zijn er zeer strenge regels om te voorkomen dat drinkwater besmet raakt , vooral die met industrieel en afvalwater. Om deze reden schrijft de Drinkwaterverordening sinds 1988 de installatie voor bij alle ingangen van de openbare voorziening naar het eigen drinkwaternet. De installatie vindt meestal direct achter de watermeter plaats, waarbij de terugslagklep vaak een afsluitklep als combinatiewerkstuk integreert. Als deze terugslagklep defect is of volledig ontbreekt door de bouwdatum van een gebouw, verplicht de wetgever u om onmiddellijk te repareren of achteraf in te bouwen.

Lees ook:   Zonnepanelen subsidies 2024 in België

Andere toepassingsgebieden voor terugslagkleppen

Op tal van punten in het drinkwaternetwerk worden terugstroombeveiligingen gebruikt, maar ook op andere gebieden zoals verwarmingsbouw, putschachten en huishoudelijke watersystemen. In de regel is de drinkwatervoorziening redundant – als meerdere beveiligde – systemen. Zo heeft de watermeter zelf ook een eigen terugstroombeveiliging, die voorkomt dat deze bij sterke schommelingen in de aanvoerdruk achteruit draait doordat het water terugstroomt.

Refluxpreventiemiddelen als ziektebestrijdingsmaatregel

De terugstroombeveiliging voorkomt ook het binnendringen van bacteriën in het drinkwaternetwerk. Dit is vooral belangrijk in het geval van warmwater- en warmwaternetwerken, omdat er een acuut risico op legionellavorming bestaat als de hygiënische omstandigheden niet voldoen aan de vereiste minimumnormen. Een andere reden voor de verplichting om terugstroombeveiligingen te installeren, is dat op deze manier service, grijs en zwart water nooit vanuit het huis in de watervoorziening kan binnendringen.

Veiligheid voor leidingen en het drinkwaternet

Voor stijgleidingen en verticale leidingen met drinkwater voorkomen terugslagkleppen dat ze door de zwaartekracht leeglopen als u ze lange tijd niet gebruikt. Dit verlengt hun houdbaarheid omdat deze structuur herhaald contact met de zuurstof in de lucht voorkomt en zo corrosie en de vorming van bacteriën voorkomt.