Tropische houtsoorten en hun kenmerken – belangrijke informatie in één oogopslag

Tropische houtsoorten

In de 20e eeuw werden de verschillende soorten tropisch hout vaak beschouwd als synoniem voor goed, resistent hout – het gebruik ervan voor verschillende doeleinden was dienovereenkomstig populair. U moet er echter rekening mee houden dat de eigenschappen van verschillende tropische houtsoorten geenszins vergelijkbaar zijn.

Classificatie van hout naar de tropische houtsoorten

Veel mensen zien over het hoofd dat de term tropische houtsoort slechts een opdracht is volgens een specifieke regio. Ze omvatten gewoon alle bomen die groeien in de tropische tot subtropische klimaatzones van de aarde – sterk vereenvoudigd, d.w.z. in de vochtige bossen in een brede strook ten noorden en ten zuiden van de evenaar. De aanduiding geeft geen informatie over eigenschappen zoals hardheid, uiterlijk, teelt of weerstand tegen verwering.





Tropische houtsoorten die veel worden gebruikt in Duitsland

Van de 17e tot het einde van de 20e eeuw nam het gebruik van tropisch hout voortdurend toe – vanwege de schijnbaar onbeperkte hoeveelheid, lage productiekosten en de gunstige eigenschappen van bepaalde tropische houtsoorten. Sommigen van hen hebben dan ook een lange traditie, anderen hebben zich pas de laatste decennia gevestigd, omdat ze gemakkelijk en snel kunnen worden gekweekt in bijvoorbeeld plantages. De variëteiten die vaak in Duitsland worden gebruikt, zijn onder meer:

  • Klassiekers als teak uit India en mahonie uit Afrika, Azië en Amerika
  • De groep merantibossen afkomstig uit Maleisië, Brunei en Indonesië
  • Bangkirai uit Zuidoost-Azië groeit in het wild in Myanmar, Sumatra, Thailand en Borneo
  • Bongossi geteeld in Nigeria, Kameroen, Senegal en andere Afrikaanse landen
  • Sheesham, gevonden in de Indiase en Pakistaanse provincies met dezelfde naam
  • Ebbenhout – al in de oudheid een waardevol luxegoed uit Noordoost-Afrika
  • Harde, zware maar elastische wengé uit Congo, Gabon en Kameroen
Lees ook:   Je eigen kleioven bouwen – Zo werkt het

Hoewel bamboe ook inheems is in de tropen en subtropen en veel producenten het daar verbouwen, is het niet een van de tropische houtsoorten. De reden ligt in het wijdverbreide gebruik buiten deze klimaatzones – maar bamboe is vaak een gelijkwaardig alternatief voor tropisch hout.

Problemen en controverses bij het gebruik van tropisch hout

De schijnbaar onuitputtelijke hoeveelheid en beschikbaarheid leidde lange tijd tot een volledig ongecontroleerde overexploitatie van de regenwouden in de tropen – pas aan het einde van de 20e eeuw leidden de nadelen van intensief gebruik langzaam tot een heroverweging en de systematische bescherming van wilde bestanden. De huidige wijdverspreide tropische houtsoorten, die handelaren naar Duitsland importeren, zijn daarom officieel afkomstig van legale teelt en duurzaam beheer. Milieubeschermingsorganisaties raden tropisch hout in het algemeen echter meestal af , niet in de laatste plaats vanwege lacunes in de monitoring en lange transportroutes.

Certificering volgens FSC-criteria

De Forest Stewardship Council (FSC), opgericht in Bonn in 1993, certificeert (tropisch) hout dat afkomstig is van duurzaam beheer en te herkennen is aan het FSC-keurmerk. Hoewel alle partijen, inclusief milieugroepen, de richtlijnen beschrijven als een grote stap voorwaarts, bekritiseren sommige organisaties, zoals Robin Wood, van delen van Greenpeace, wat zij beschouwen als te vrij om licenties te verlenen.

Alternatieven voor tropische houtsoorten

Veel tropische houtsoorten kunnen gemakkelijk worden vervangen door geschikte lokale of Europese houtsoorten. Andere alternatieven zijn chemisch of thermisch behandelde houtproducten of andere materialen zoals metaal en kunststoffen. Opgemerkt moet worden dat de levenscyclusanalyse duidelijk gunstiger is vanwege het hoge verbruik van energie en hulpbronnen uitsluitend voor inheemse houtsoorten.

Lees ook:   Fecaal water apart afvoeren?