(Ver)bouwen via de tuin van de buren: dit zijn de nieuwe regels

(Ver)bouwen via de tuin van de buren: dit zijn de nieuwe regels

Wanneer je je huis wilt uitbreiden en je kijkt naar de tuin van de buren, zou het misschien heel aanlokkelijk kunnen zijn om via hun tuin te bouwen in plaats van je eigen tuin te gebruiken. Er zijn echter nieuwe regels van toepassing als het gaat om het (ver)bouwen via de tuin van de buren. In deze post zullen we die regels onder de loep nemen en je alle informatie geven die je nodig hebt wanneer je dit soort plannen maakt.



Wat zijn de nieuwe regels als het gaat om (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Om te beginnen geldt er sinds 1 januari 2021 een nieuwe regelgeving. Je mag nu tot 1.50 meter diep (ver)bouwen in de tuin van de buren. Het oude wetsartikel, dat het over “noodzakelijke overschrijding” had, is daarmee vervallen. De nieuwe regelgeving is vastgelegd in artikel 5:49 BW en is van toepassing wanneer het gaat om een aanbouw, uitbouw, dakkapel of ander soortgelijk bouwwerk. In het geval dat de buren bezwaar hebben, is het nog steeds verplicht om een officiële procedure te volgen.



Wat is een officiële procedure voor (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Wanneer een van de buren bezwaar heeft tegen het (ver)bouwen via zijn of haar tuin, is de eerste stap om met elkaar in gesprek te gaan. Als een oplossing niet kan worden gevonden, dan kun je naar de gemeente gaan om een mediation-traject te starten. Als dat ook niet werkt, kun je uiteindelijk terecht bij de rechter om een gerechtelijke procedure te starten. In alle gevallen is het belangrijk dat de afspraken goed worden vastgelegd middels een officieel document, zoals een overeenkomst of een proces-verbaal.

Lees ook:   De lantana verdraagt geen vorst

Waar moet je rekening mee houden bij (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de belasting van de grond. Wanneer er extra gewicht op de grond komt, kan dit leiden tot verzakkingen, wat uiteraard niet wenselijk is. Daarnaast is het ook handig om te weten dat het niet is toegestaan om ramen of deuren naar de tuin van de buren te plaatsen zonder toestemming. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een dakterras.

Wat zijn de voordelen van (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Er zijn een aantal voordelen van (ver)bouwen via de tuin van de buren. Zo zorgt dit ervoor dat je minder tuinruimte hoeft op te offeren om je plannen te realiseren. Daarnaast biedt het vaak meer privacy dan wanneer je aan de voorkant of achterkant van je huis gaat bouwen. Ten slotte kan het ook zorgen voor minder overlast voor de omgeving, omdat het bouwproces minder zichtbaar is wanneer je via de tuin van de buren gaat (ver)bouwen.

FAQs

1. Mag ik zomaar (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Nee, je hebt toestemming nodig van de buren om via hun tuin te bouwen. Als ze bezwaar hebben moet je een officiële procedure starten.

2. Hoe diep mag ik (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Sinds 1 januari 2021 mag je tot 1.50 meter diep (ver)bouwen in de tuin van de buren.

3. Wat als er bezwaar wordt gemaakt tegen mijn plannen om te (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Lees ook:   Spouwmuurisolatie voor een Gezonder Binnenklimaat: Wat je Moet Weten

Als er bezwaar wordt gemaakt, ga dan in gesprek met de buren en probeer een oplossing te vinden. Als dit niet lukt, start dan een officiële procedure, zoals een mediation-traject of een gerechtelijke procedure.

4. Wat zijn de voordelen van (ver)bouwen via de tuin van de buren?

Je hebt minder tuinruimte nodig om je plannen te realiseren, biedt meer privacy en kan zorgen voor minder overlast voor de omgeving.

5. Wat moet ik doen als ik twijfels heb over de nieuwe regels?

Het is altijd aangeraden om juridisch advies in te winnen, zodat je goed op de hoogte bent van alle regels en alle juridische aspecten.

Conclusie

Kortom, er zijn een aantal nieuwe regels van toepassing wanneer het gaat om (ver)bouwen via de tuin van de buren. Het is belangrijk om deze regels goed te kennen, om ervoor te zorgen dat je legaal aan het bouwen bent en om eventuele conflicten te voorkomen. Als je van plan bent om via de tuin van de buren te (ver)bouwen, zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van alle regels en verplichtingen en ga altijd eerst in gesprek met je buren om mogelijke problemen te voorkomen.