Verdragen viooltjes vorst?

Step-Muetterchen Vorst
Viooltjes zijn vorstharde planten.

Een beetje vorst is niet schadelijk voor je viooltjes, want ze zijn vrij vorstbestendig en winterhard. Niettemin kunnen ze vergaan door langdurige kou en moeten ze in de winter worden beschermd. Bij het houden van emmers is vorstbescherming altijd vereist.

Zijn viooltjes vorstbestendig?

De tweejarige of meerjarige viooltjes zijn inheems tot matige weersomstandigheden en kunnen relatief goed tegen vorst in het veld. Zelfgezaaide bloemen behoren tot de veel robuustere exemplaren dan gekochte vertegenwoordigers. Wilde viooltjes en gehoornde viooltjes worden als bijzonder vorsthard beschouwd.





Zelfs wisselvallig weer, dat schommelt tussen vorst en dauw, is geen probleem voor viooltjes. Ze sluiten hun bloemen als het te koud voor ze is. Zodra er lagere temperaturen heersen, gaan ze weer open. Alleen permafrost zonder sneeuw kan gevaarlijk voor hen zijn.

De situatie is anders bij het planten in een bad of in een balkonbak. Deze hebben altijd bescherming nodig voor overwintering, omdat hun wortels gemakkelijk kunnen doodvriezen. Maar vorstbescherming wordt ook aanbevolen voor vrijstaande viooltjes.

Hoe viooltjes te beschermen tegen de kou?

Als je viooltjes buiten staan, is een beschermlaag voldoende. Daarnaast is het raadzaam dat de site zoveel mogelijk wordt beschermd tegen regen en, indien nodig, wordt bewaterd op vorstvrije dagen. De beschermlaag kan bestaan uit de volgende materialen:

  • Gebladerte
  • Mulch
  • Kreupelhout
  • Stro
  • Plantenvlies

Een balkondoos moet worden omwikkeld met plantenvlies of een jutezak. Daarnaast is een beschutte, maar koele plek om te overwinteren aan te raden. Dit kan bijvoorbeeld een onverwarmde serre zijn, een kelderruimte met raam of een prieel.

Lees ook:   Geen architect meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

Welke problemen zijn er in de winter?

Viooltjes verdragen de winter beter wanneer ze bedekt zijn met sneeuw. Dit beschermt hen tegen de zon, wat ook in de winter uitdroging veroorzaakt. Te natte grond is echter bijzonder gevaarlijk. Dit bevriest samen met de kluit. Dit voorkomt de opname van water.