Op een geschikte locatie kunnen bosbessenstruiken tientallen jaren gedijen. Toch kan het voorkomen dat de aangeplante bosbessenstruik naar een andere plek moet worden verplaatst. Bij het verplanten van bosbessenstruiken moet speciale aandacht worden besteed aan enkele aspecten.
Verschillende redenen leiden tot transplantatie
Op de juiste locatie kunnen bosbessenstruiken enkele decennia leven. Soms kan het echter voorkomen dat de struik in de tuin moet worden opgegraven of verplant. Dit kan te wijten zijn aan de volgende redenen:
- de struik voelt zich niet comfortabel op de site en vertoont een onvolgroeide groei,
- of het verspreidt zich te veel en verstoort andere planten.
- Het is echter ook mogelijk dat de bosbessenstruik gewoon in de weg staat door tuinplanningswerkzaamheden.
Het juiste moment om te transplanteren
Net als bij het planten van blauwe bessen, moet het verplanten ook op een geschikt moment worden uitgevoerd. Zowel de herfst als de lente zijn hier zeer geschikt. Het is belangrijk dat er geen vorst is en dat de grond niet of niet meer bevroren is en een eigen warmte heeft.
Vooral bij het verplanten in het voorjaar hebben de wortels voldoende tijd om te groeien tot de komende winter. Dienovereenkomstig grote en sterke planten kunnen echter over het algemeen goed omgaan met verplanten in de herfst.
De nieuwe locatie
Bij het kiezen van de nieuwe locatie moet u niet alleen letten op het juiste zonlicht, maar ook op de conditie van de grond. Neem indien nodig een bodemmonster om de zuurgraad te controleren. De gebruikelijke tuinaarde ligt meestal in het neutrale of slechts licht zure bereik. De geschikte grond voor bosbessen moet echter een zure pH van ongeveer 4 tot 5 hebben.
Vervang de tuingrond door geschikte zure azalea- of rododendrongrond of gebruik natuurlijke middelen zoals compost of hoornchips om de bestaande grond te verzuren.
Verplant blauwe bessen in een pot
Bosbessen die in potten worden gekweekt, moeten ook regelmatig worden getransplanteerd. Dit is belangrijk zodat de wortels voldoende ruimte hebben voor verdere groei. Kies altijd voor de nieuwe pot één of twee maten groter dan de vorige. Als je het nieuwe substraat ook verrijkt met een langzaam afgevende meststof, wordt de bosbessenstruik meteen voorzien van voldoende voedingsstoffen.