Verwarmen met zonne-energie – heeft dat zin?

Verwarming-met-zonne-energie

Als je je eigen huis wilt en moet verwarmen, heb je verschillende opties. In het recente verleden zijn alternatieve verwarmingsmethoden steeds populairder geworden. Hier gaat het met name om zonne- en windenergie die vaker door particulieren in aanmerking worden genomen. Kortom, verwarmen met zonne-energie is vandaag zonder problemen mogelijk. Voordat u echter thuis zonne-energie integreert, moet u een paar punten overwegen. Hieronder vind je alles wat je moet weten over verwarmen met zonne-energie.

Fluctuerende stroom

Het maakt niet uit of u de kelder op verschillende manieren wilt verwarmen met een radiator voor het raam of een nachtverwarming met zelf opgewekte elektriciteit wilt gebruiken – er is altijd een bekend probleem bij het verwarmen met zonne-energie. Hoewel fotovoltaïsche systemen enerzijds hoge prestaties kunnen leveren, is dit niet constant. Want zelfs bij optimale helling van het dak en oriëntatie kunnen de systemen alleen elektriciteit produceren als de zon schijnt. Vooral in de Europese winter leidt dit om twee redenen tot een probleem:



  • Zon schijnt minder
  • De vraag naar verwarming neemt daarentegen toe



Laag stroomverbruik

Wie kiest voor verwarming met zonne-energie moet dit type verwarming combineren met kachels met een laag stroomverbruik. Anders kan het er snel toe leiden dat er geen elektriciteit beschikbaar is voor verwarming. Warmtepompen voor infraroodverwarmingen zijn hier bijzonder geschikt. Hoe meer het benodigde huidige tekort afneemt, hoe kleiner de opslag voor zonne-energie moet zijn. Dit resulteert in lagere kosten van het zonne-energiesysteem.

Combinatie met zonne-energie

Er zijn echter manieren waarop u zonne-energie specifiek kunt ondersteunen. Een windturbine die bijvoorbeeld de fluctuerende elektriciteit kan compenseren, is hiervoor geschikt. Als de zon niet schijnt, waait de wind vaak voldoende stevig. Dan kunnen wind- en zonne-energie elkaar ideaal aanvullen, zodat je je huis altijd kunt verwarmen met alternatieve energieën.

Lees ook:   split warmtepomp