Verwerking van gekleurd steenpleister – Wat u moet weten

Verwerking van gekleurd steenpleisterwerk

De term mozaïek of gekleurd steenpleister verwijst naar een duurzame, resistente en waterdichte dunnelaagpleister die u binnen en buiten kunt aanbrengen. Naast een betrouwbare afdichting biedt gekleurd steenpleister nog andere voordelen die het tot een gewilde wandbekleding maken. Professionele verwerking vereist een gemiddelde inspanning, enige basiskennis en zorg.

Eigenschappen van gekleurd steenpleister in één oogopslag

Vanwege de goede eigenschappen en een aantrekkelijk uiterlijk wordt gekleurd steenpleisterwerk beschouwd als een aanbevolen oplossing voor muren die onderhevig zijn aan gemiddelde tot hoge belasting of bestand zijn tegen het weer. Typische kenmerken van dit materiaal zijn:



  • Bestand tegen mechanische belasting door slag- en krasbestendigheid
  • Permanent kleurvast en lichtecht
  • Onderhoudsvriendelijk en vuilbestendig oppervlak
  • Decoratieve mozaïeklook in verschillende kleuren en korrelgroottes
  • Weerbestendig en waterdoorlatend, maar doorlatend
  • Lange levensduur zonder slijtage
  • Vrij van oplosmiddelen en verdampende verontreinigende stoffen



Hoewel de verwerking van gekleurd steenpleister in principe geen grote problemen oplevert, moet het goed en zorgvuldig worden uitgevoerd, zodat er geen negatieve effecten zoals kleurveranderingen optreden. Eenmaal correct aangebracht en uitgedroogd, trotseert het oppervlak negatieve omgevingsinvloeden betrouwbaar en op de lange termijn.

Moeilijkheden bij het verwerken van gekleurd steenpleisterwerk

Gekleurd steenpleister ontwikkelt de meeste van zijn positieve eigenschappen pas nadat het volledig is opgedroogd – fouten in de verwerking zijn daarom duidelijk zichtbaar en kunnen pas achteraf met grotere inspanning door u worden verwijderd. De meeste fouten treden op tijdens de bereiding van de container, het substraat of tijdens het daaropvolgende drogen.

Controleren, reinigen en voorbereiden van de ondergrond

Om ervoor te zorgen dat de gekleurde steenpleister betrouwbaar vasthoudt tijdens de verwerking en geen onzuiverheden of zwakke punten heeft, hebt u een duurzame en schone fundering nodig. De minimumeisen bestaan uit:

  • Volledige verwijdering van restanten van eerdere wandbekleding zoals verf, bitumen of behang
  • Vlak, scheurvrij en hetzelfde gekleurde oppervlak
  • Geen gedeeltelijke of volledige vocht- of zoutvervuiling
  • Slijtvast en stabiel bouwweefsel
  • Schone, volledig droge, stof- en vuilvrije muur
Lees ook:   Opsporen en behandelen van schimmelplagen bij magnolia

Al in geval van twijfel is het raadzaam om het substraat opnieuw te schilderen met een geschikte gipsbasis, het minstens 24 uur te laten drogen en het opnieuw zonder vocht schoon te maken. Voor een gekleurde achtergrond moet u een barrièregrond gebruiken die de twee lagen scheidt. Vervolgens kunt u de container voorbereiden en moet u onmiddellijk beginnen met aanbrengen.

Roer de container en bereid deze voor op verwerking

De gekleurde steenpleister bestaat uit een mengsel van dispersiebasis met aggregaten van natuursteen zoals breekzand en kleurstoffen. Om ervoor te zorgen dat de korrels geen schade oplopen door slijtage, moet u de container grondig, maar snel en voorzichtig roeren. Om dit te doen, is het het beste om een schoon roerwerk voor de boor te gebruiken en het mengsel maximaal twee minuten te mengen met een laag aantal omwentelingen.

Breng gekleurd steenpleister aan

Als u een gekleurde steenpleister aanbrengt, moet deze minstens drie dagen drogen bij een temperatuur van meer dan 8 ° Celsius en zonder het verschijnen van vocht – of het nu dauw of regen is. Voor buitenruimtes vereist dit dus goede, stabiele weersomstandigheden en het juiste seizoen. De applicatie is dan altijd nat-op-nat met een schone, roestvrijstalen troffel. Hier vindt u gedetailleerde instructies voor het aanbrengen van gekleurd steenpleisterwerk.