Vochtige kelder door lekkende regenpijp

Downpipe-lekken-kelder-vochtig

Als downpipes lekken, kan dit behoorlijk wat problemen veroorzaken. Zeker als ze niet buiten lopen, maar binnen de muren van het gebouw. Afhankelijk van de installatie van de regenpijp kunnen lekkages en de daaruit voortvloeiende vochtschade min of meer eenvoudig worden geëlimineerd.

Wat te doen als een regenpijp lekt en de kelder vochtig is?

Vochtschade in de kelder kan worden veroorzaakt door een lekkende interne regenpijp en door een lekkend extern hemelwaterafvoersysteem. In beide gevallen kan het oplossen van het probleem tijdrovend en duur zijn.





Interne riolering regenpijp

Regenpijpen voor de afvoer van afvalwater worden meestal binnen gelegd, d.w.z. verticaal of met een helling tot 45° in de huismuur. Dergelijke interne regenpijpen zijn meestal gemaakt van kunststoffen, gietijzer en soms ook van vezelcement, roestvrij staal of glas. Na verloop van tijd kunnen ze corroderen en barsten – het resultaat is vochtschade in de muur, die het bouwweefsel beschadigt en op de lange termijn muffe geur en schimmel vormt die de kwaliteit van leven schaadt.

Er zijn twee manieren om bij het beschadigde gebied te komen:

  • Muur sloop en open reparatie
  • Interne reparatie door inliner technologie

Een muursloop is zeer complex en creëert een langer durende, lawaaierige en vuile bouwplaats. De kosten kunnen ook in het hoge viercijferige bereik gaan.

Renovatie met inliner technologie is aanzienlijk minder complex, sneller, stiller, schoner en nog kosteneffectiever. Een polyester vezelslang geïmpregneerd in kunsthars wordt in de regenpijp gestoken, geëxpandeerd door water- of luchtdruk en uitgehard door middel van hete stoom. De inlaten worden robotgestuurd gefreesd. Met deze methode kan de maatregel in 12 tot 24 uur worden voltooid en worden teruggebracht tot een lagere totale kosten van 2000 tot 4000 euro.

Lees ook:   Zijn aardbeien giftig voor honden?

Extern hemelwaterafvoersysteem

Een lekkende, externe regenwaterleiding is meestal vrij eenvoudig te repareren en veroorzaakt meestal geen vochtschade in de huismuren. Maar als de regenpijp is aangesloten op een heel hemelwaterafvoersysteem met een opvangbassin dicht bij het huis, kan dit anders zijn.

Als een dergelijk systeem vochtschade in de kelder veroorzaakt, moeten zowel het hemelwaterafvoersysteem als het gebouw, dat zelf voldoende moet worden afgesloten tegen water van buitenaf, worden gecontroleerd. In oudere gebouwen is scheurvorming normaal vanwege geleidelijke zetting, maar kan van binnenuit worden gerepareerd, bijvoorbeeld door scheurcompressie. Voor hemelwaterafvoer moet de oprichting van een drainagesysteem worden overwogen.