Aardbeien behoren tot de bijzonder drukgevoelige vruchten uit de tuin. Als ze worden gewassen met een te harde waterstraal, worden de vruchten beschadigd en verliezen ze hun aroma. Maar je moet ze nog steeds schoonmaken, daarom hebben we hieronder handige tips samengevat.
Geniet van aardbeien met een vol aroma
Als aardbeienvruchten onder stromend water worden gewassen, wordt het aroma eenvoudigweg voor een groot deel weggespoeld. De waterstraal kan ook kleine gaatjes in de pulp veroorzaken, het water dringt door in de vrucht en zorgt voor een waterige smaak. In plaats van onder stromend water, moet je de aardbeien op de volgende manier schoonmaken:
- Vul een kom met water
- Doe de aardbeien erin en was ze voorzichtig met je handen
- Leg het fruit vervolgens in een zeef en laat het daar drogen
- Knip daarna de kelkbladen af of draai ze eruit
Als u een zeer grote hoeveelheid aardbeien wilt reinigen, kan het lang duren om de kelkbladen te verwijderen. Om tijd te besparen voor dit handvat, kan de aanschaf van een aardbeienstengel, die de groene bladeren opruimt door middel van drie kleine grijpers, de moeite waard zijn.
Verwerk aardbeien zo snel mogelijk
Na het reinigen van het verse fruit, moet het snel worden geconsumeerd of verwerkt. Een conservering van de vers gereinigde aardbeien is ook mogelijk en achteraf aan te raden. In elk geval moeten ze de werkstappen snel uitvoeren om het aroma en de consistentie van de vrucht te behouden.
Als je de aardbeien op dezelfde dag wilt eten, is het beter om ze niet in de koelkast te zetten. Want bij kamertemperatuur ontwikkelen de aromatische vruchten echt hun fruitige smaak.