Rozenbottels zijn de rode vruchten die rozenplanten versieren, zoals de dogrose of de hondsroos. Ze verfraaien de sombere herfst- en wintertijd met hun felle kleur. Als eetbare vrucht heeft rozenbottel veel positieve eigenschappen en een hogere gezondheidswaarde dan andere vruchten.
Gezonde voedingsleveranciers in de winter
Als u op zoek bent naar inheemse vruchten in uw tuin in het herfst- en winterseizoen, kunt u alleen uw toevlucht nemen tot pompoenen. De appels uit de nazomer worden snel over elkaar gelegd en verliezen hun vitamines. De rozenbottel is een vrucht die op dit moment net op tijd komt: als een plant die deel uitmaakt van de wilde rozen, verschijnt het van de late zomer tot ver in februari.
Echte vitale stofbommen: de positieve eigenschappen van rozenbottel
Al 100 gram van de rozenbottelvrucht bevat tussen de 400 en 5.000 milligram vitamine C na het oogsten – afhankelijk van de variëteit: deze waarde maakt de rozenbottel rijker aan vitamine C dan alle citrusvruchten. Alleen de acerolakers en duindoorn kunnen de rode vrucht in dit opzicht overtreffen.
De vitamine C oxideert echter met toenemende opslag en verliest zijn waarde. Maar geen paniek: naast de vitamine die het immuunsysteem versterkt, bevatten rozenbottels nog een aantal andere voedingsstoffen:
- Ijzer
- Magnesium
- Kalium
- Vitamine B1
- Caroteen (voor de vorming van vitamine A)
- Tannines
Overigens: Niet alleen mensen kunnen profiteren van de mineralen van rozenbottel: Dieren zoals honden en paarden kunnen ook rozenbottels als voedingssupplement krijgen.
Hoe de ingrediënten van rozenbottels werken
De vitamine B in rozenbottel kalmeert de zenuwen en kan tegelijkertijd pijn verlichten. De verschillende tannines van de rode vrucht kunnen een diuretisch effect hebben en dus helpen bij nier- en blaasaandoeningen. Bovendien zorgt het hoge gehalte aan ijzer voor een vitaal bloedbeeld: daarom moeten mensen met een verhoogde ijzerbehoefte (vooral borstvoeding en zwangere vrouwen) rozenbottels gebruiken als een natuurlijke bron van ijzer.
Het ijzer kan bijzonder goed worden opgenomen door vitamine C. Bovendien worden omega-3- en omega-6-vetzuren verkregen uit de harde zaden van rozenbottels: de olie kan worden gebruikt om de huid strakker te maken en vlekken te voorkomen. Last but not least helpen rozenbottels ook bij maagproblemen, een verzwakt immuunsysteem (bijvoorbeeld verkoudheid) en koorts of infectieziekten.