Als de bosbessenoogst bijzonder groot is en de vruchten slechts in beperkte mate kunnen worden verwerkt, wordt het invriezen van de verse bessen aanbevolen. Hierdoor blijven de blauwe bessen lang vers en kunnen ze op elk moment ontdooid en in porties gebruikt worden.
Blauwe bessen blijven slechts in beperkte mate vers
Verse bosbessen zijn maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Tenzij je alle blauwe bessen in één keer kunt eten of verwerken, moet je ze daarom zo lang mogelijk op de struik laten staan en ze alleen plukken als ze al overrijp zijn om schimmelgroei op de struik te voorkomen.
Verschillende toepassingen
Blauwe bessen kunnen op vele manieren verwerkt worden en zijn dus langer houdbaar en worden opgeslagen. Blauwe bessen zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt
- voor de productie van siropen, sappen en likeuren
- evenals voor het bewaren van jam en gelei,
- evenals voor het drogen.
De voordelen van het invriezen van blauwe bessen
In tegenstelling tot veel andere vergelijkbare bessen, zoals frambozen of bramen, worden bosbessen niet zacht en papperig door bevriezing. Ze behouden hun knapperige consistentie en zijn daarom nog steeds ideaal om te gebruiken als vers fruit, zelfs na het ontdooien. Zo heb je altijd vers fruit klaarstaan voor gebruik. Alleen de schil van de bessen kan door bevriezing enigszins taai worden. Deze omstandigheid is echter slechts minimaal.
Bereid de blauwe bessen
Voordat u invriest, moet u uw verzamelde bessen grondig wassen. Dit geldt niet alleen voor wilde wilde bosbessen, maar ook voor de exemplaren uit de tuin. Wassen verwijdert vuildeeltjes en kleine plagen. Droog de bessen vervolgens goed af om te voorkomen dat overtollige vloeistof wordt bevroren.
Laat de bessen kort bevriezen
Voordat je het invriest, moet je de bessen eerst een beetje laten invriezen. Dit voorkomt dat de individuele bessen later samenvriezen en maakt gerichte portie-voor-portie verwijdering mogelijk. De bessen kunnen zich niet ophopen tot een grote klont, maar blijven als individuele vruchten. Om dit te doen, verspreidt u de bessen op een dienblad of een vergelijkbaar plat voorwerp zonder dat ze elkaar raken. Zet ze twee tot drie uur in de vriezer.
Als alternatief kunt u de bessen in een afsluitbare kom doen en deze na ongeveer twee uur krachtig schudden om de verbindingen tussen de afzonderlijke bessen op te lossen. Wacht echter niet te lang met schudden, anders hebben zich al stevige knobbels gevormd.
Vries bosbessen in porties
Plaats het bevroren fruit vervolgens in diepvrieszakken of kleine containers die met deksels kunnen worden afgesloten. Hiermee kunt u de bessen praktisch in porties invriezen en vervolgens in de gewenste hoeveelheden ontdooien.
Ontdooi blauwe bessen goed
Bewaar de blauwe bessen uit de vriezer een paar uur in de koelkast. Het ontdooiproces is iets langzamer, maar zachter voor de smaak en consistentie van de bessen.