Vuurdoorn en zijn weinige ziekten

Branddoornziekten
Vuurdoorn wordt soms aangevallen door een schimmel.

De vuurdoorn is een robuuste plant die zich weet te verdedigen. Maar doornen kunnen niets doen tegen kleine schimmels en bacteriën. Dit maakt het des te belangrijker om een goede locatie te hebben die het mogelijk maakt om veerkrachtig te groeien. Dan zijn ziektes zelden te zien.

De schimmelziekte korst

De schimmelsporen van deze ziekte overwinteren op fruit, schors en gevallen bladeren. Daarom heeft het bij wijze van spreken een doorlopend bevel om de vuurdoorn jaar na jaar te verzwakken. Dit gebeurt vooral bij vochtig weer, omdat dit explosieve vermenigvuldiging bevordert. Eerst worden verse scheuten en de nog jonge bladeren in het voorjaar bedekt met een grijsbruin schimmelgazon. Later worden de feloranje vruchten ook grijsbruin en krijgen ze een schurftige schil.





Controle van korst

Alle aangetaste bloemen en bladeren zouden moeten worden verwijderd, wat moeilijk blijkt. Niet voor niets draagt deze plant het woord doorn in zijn naam. Spuiten is ook niet effectief. Het is het beste om als volgt te werk te gaan:

  • alle aangetaste takken afsnijden
  • in gezond hout
  • Zieke plantendelen weggooien als huishoudelijk afval
  • Desinfecteer snijgereedschappen grondig
  • Verwijder zwaar aangetaste vuurdoorn uit de tuin

Verminder als preventieve maatregel het risico op infectie door de kroon van een vuurdoorn altijd goed te verdunnen. Hierdoor kan regenwater sneller verdampen. Gelukkig valt de korst slechts een paar soorten vuurdoorn aan. Gebruik bij het kopen van nieuwe of vermeerdering een resistent ras. Een goede locatie zorgt ook voor meer veerkracht.

Lees ook:   8 tips voor een goede verlichting van de voordeur

De groei en snijvriendelijkheid van een vuurdoorn maken ook teelt in potten mogelijk, bijvoorbeeld als bonsai. Nogmaals, zorg ervoor dat het niet nat is, met een drainagelaag, water geven als dat nodig is en vroege lediging van de onderzetter.

Vuurdoorn en bacterievuur

Ondanks gedeeltelijke gelijkenis van namen, is deze combinatie verwoestend. De bacterievuur is zelfs zo gevaarlijk en besmettelijk dat het in dit land te melden is. Als een exemplaar in de branddoornhaag wordt aangetast, kunnen alle aangrenzende struiken ziek worden als er niet snel actie wordt ondernomen. Het effect van de bacterievuurbacterie is te herkennen aan dit schadepatroon:

  • Bloemen en bladeren verwelken al in het voorjaar
  • Ze worden bruin naar zwart
  • Ze zien eruit als verbrand
  • Takpunten hangen naar beneden
  • Infectieplaatsen zijn bedekt met bacterieel slijm
  • Slijm is aanvankelijk kleurloos, later geelbruin
  • in de winter vertonen dode gebieden kankerachtige gezwellen

Wat te doen in geval van bacterievuur?

De tijd is gekomen om afscheid te nemen van de Firethorn. Omdat de ziekte niet kan worden bestreden en ook zeer besmettelijk is, moet een struik die erdoor is aangetast zo snel mogelijk de tuin verlaten. Het wortelstelsel moet ook worden opgeruimd en, net als de rest, het beste worden verbrand. Als je te lang aarzelt, riskeer je de resterende boompopulatie. De procedure kan ook worden overeengekomen met het bevoegde milieuagentschap, waaraan de kennisgeving moet worden gedaan.