Waar komen uitbloeiingen op klinker vandaan?

Ausbluehungen-klinker oorzaak

Een muur van bakstenen ziet er heel mooi uit – totdat er plotseling een wit poeder of witte kristallen verschijnen, waardoor de huisbaas verbaasd achterblijft. Wat is het en wat is de oorzaak ervan? Zogenaamde efflorescentie, die ook bekend staan als efflorescentie, zijn niet alleen storend, maar kunnen ook een teken zijn van constructie- of bouwmachines defecten.

Hoe kan efflorescentie optreden op klinker?

Als een huis al enkele jaren staat, is uitbloeiing zeldzaam. Deze witte laag zout is eerder te zien in de eerste twee jaar na de bouw van een huis. Klinkerstenen hebben een capillair effect, waardoor zouten naar het oppervlak kunnen worden getransporteerd, wat op zijn beurt uitbloeiing veroorzaakt. Dit kan te wijten zijn aan de volgende redenen:



  • Zout uit vijzel
  • Vochtpenetratie van het metselwerk tijdens de bouwfase
  • onjuiste opslag van stenen
  • Bakstenen komen in contact met aarde
  • Gebruik van klinkers



Zout uit vijzel

Zout uit mortel is eigenlijk de meest voorkomende reden voor uitbloeiing op klinker. Door de haarvaten van de stenen worden de gemakkelijk in water oplosbare zouten tijdens regen van de mortel naar de oppervlakte getransporteerd, waar verdamping optreedt. Wat overblijft is een witte en kristalachtige laag die als een sluier op de muur ligt.

Vochtpenetratie van het metselwerk tijdens de bouwfase

Als het metselwerk tijdens de bouwfase niet wordt bedekt, treedt vochtpenetratie van het materiaal op, wat op zijn beurt later leidt tot uitbloeiing. Dit is eenvoudig te voorkomen als tijdens de bouw de voorgeschreven technische regel wordt nageleefd om het metselwerk in de regen te bedekken.

Lees ook:   Bad-rolgordijn

Onjuiste opslag van stenen

Zodra u de stenen hebt opgeslagen, moet u voorzichtig zijn om ze vloervrij te houden. Als de stenen in contact komen met de grond, kunnen ze mogelijk zout vocht absorberen, wat op zijn beurt later merkbaar wordt als uitbloeiing op de muur.

Bakstenen komen in contact met aarde

Niet alleen tijdens opslag kan het aardcontact leiden tot uitbloeiing, zelfs als een barrièrelaag tijdens de bouw wordt weggelaten, zal het probleem optreden. Maar niet één keer, maar af en toe.

Gebruik van klinkers

Als u straatstenen gebruikt, is uitbloeiing helaas meestal onvermijdelijk. Zeker als er strooizout wordt uitgestrooid.