Wanneer is de oogsttijd van gojibessen?

Goji bessen oogsttijd
Goji kan worden geoogst van augustus tot september.

Geïmporteerd gedroogd fruit komt niet in de buurt van het genot van vers geoogste gojibessen. Al voor de oogsttijd worden de eerste vruchten gevormd. Voor een lichtzoet aroma moet je ze echter alleen plukken als ze echt rijp zijn.

Wanneer worden gojibessen geoogst?

Het oogstseizoen van gojibessen begint rond half augustus en duurt tot eind september. Als de herfst erg warm is, kun je de vruchten nog tot begin oktober oogsten. Uiterlijk voor de eerste ijzige nacht zou je alle bessen uit de struik moeten hebben geplukt. Niet alle bessen rijpen tegelijkertijd, dus je kunt ongeveer 6 tot 8 weken genieten van verse gojibessen.

Laat de gojibessen zo lang mogelijk aan de struik hangen zodat ze goed rijpen. Bij toenemende rijping ontstaat een lichtzoet aroma naar de verder zeer zure en soms bittere smaak. Verse gojibessen blijven niet lang vers en moeten daarom alleen kort voor consumptie of verwerking worden verwijderd. De vruchten gaan langer mee als je ze met de stengel plukt.

Als er maar een paar of geen bloemen ontstaan, is de vruchtopbrengst ook lager. De eerste bessen op de gewone goji worden pas in het derde jaar verwacht. Als de bloei zelfs daarna mislukt, kan een van deze oorzaken verantwoordelijk zijn:

  • laagproductieve wilde variëteit geplant
  • te weinig zon op de site
  • Gebrek aan snoeien
  • te veel kunstmest

Hoe zorg je voor gojibessen voor en tijdens het oogstseizoen?

Op bijzonder warme dagen heeft zelfs de anders zo zuinige gojibes wat water nodig. Als de eerste vruchten al aan de struik hangen, let dan meer op voldoende water geven. Als de gojibes dorst heeft en geen water krijgt, trekt hij dit eerst uit de vruchten. De goji-bes heeft daarentegen geen extra meststof nodig, tenzij deze in een emmer wordt bewaard.