Wanneer kweeperen laten rijpen?

Kweepeerrijping-
Groene kweeperen worden geel met een beetje geduld

Elk jaar in oktober is er veel te eten voor kweepeerfans. Omdat de rijke vruchten vaak wild groeien, zelfs in steden. Bovendien biedt elk stuk fruit je fenomenaal fruit. Als kweeperen geel zijn na het oogsten, kunt u ze onmiddellijk consumeren. Groene exemplaren moeten echter langzaam rijpen.

Oogst op het juiste moment

Kweeperen moeten uiterlijk half oktober geoogst zijn. Dit geldt ook voor die vruchten die nog niet de gele kleur en dus het rijpheidsmerk hebben gekregen. Oogst kweeperen altijd met stengels. Dan kunnen ze beter worden opgeslagen.





Belangrijk bij het oogsten van kweeperen is het perfecte moment. Want als je ze te vroeg oogst, kan de vrucht niet de typische aroma’s ontwikkelen. De vruchten smaken dan flauw en de geur van de kweepeer ontbreekt. Als je te laat oogst, kunnen kweeperen snel bruine vlekken krijgen. Bruine vlekken in de pulp geven aan dat het zetmeel al wordt afgebroken. Ook in dit geval mist de vrucht zijn typische aroma.

Laat kweeperen rijpen

Het is het beste om kweeperen op een koele en luchtige plaats te bewaren om na het rijpen te rijpen. De ideale omgevingstemperatuur is tien graden Celsius. Als u kweeperen in het tuinhuisje wilt laten rijpen, mag de temperatuur zelfs ’s nachts niet onder de tien graden dalen. De kelder of een koele voorraadkast hebben zich bewezen als opslagplaatsen voor kweeperen, omdat ze constante temperaturen bieden.

Bij het bewaren en rijpen mogen de individuele vruchten elkaar niet raken. Bewaar kweeperen bovendien op een plaats waar geen andere variëteiten zijn. Als je na het rijpen bruine vlekken in het vlees ontdekt, snijd ze dan gewoon weg. Bruine pulp ontwikkelt zich door narijping en maakt deel uit van een normaal rijpingsproces. Let echter op de volgende regels bij het rijpen:

  • Laat volledig onbeschadigde kweeperen rijpen
  • Hoe langer je ze laat rijpen, hoe intenser het typische aroma van kweeperen ontstaat.
  • Verwerk de kweeperen direct na volledige rijping
  • Het is ook ideaal als je gele kweeperen twee tot drie weken laat rijpen om een intenser aroma te krijgen.
Lees ook:   Cementpleister of gipspleister – welke keuze is de juiste?