Wanneer worden viooltjes wegbezuinigd?

Step-muetterchen-Zurückschneiden
Viooltjes kunnen worden gesneden.

Kortom, een snoeien van viooltjes is niet absoluut noodzakelijk vanwege hun compacte groei. Toch kan het in bepaalde situaties nuttig zijn om een schaar te gebruiken. Het verwante gehoornde viooltje kan ook van tijd tot tijd worden gesneden.

Wanneer heeft het snoeien van viooltjes zin?

Het snoeien van viooltjes en gehoornde viooltjes moet om deze redenen worden gedaan:



  • Stimulatie van een tweede bloem
  • Verhoog de levensduur van gehoornde viooltjes
  • voor het eten van de bloemen



Door regelmatig verdorde en gedroogde bloeiwijzen af te snijden, stimuleer je een langere bloeiperiode. Veel viooltjes zijn meerjarig. Daar hoort ook het meestal twee jaar oude viooltje bij. Gehoornde viooltjes daarentegen kunnen zelfs meerdere jaren bloeien als ze goed worden verzorgd. Om dit te doen, moet je het na de bloeiperiode intensiever terugsnoeien en om de 3 jaar verdelen.

De bloemen van viooltjes zijn eetbaar en bieden een geweldige decoratie van verschillende gerechten. Gebruik hiervoor alleen verse, niet-verwelkte bloemen. Knip de bloemen voor consumptie pas kort voor gebruik af. Ze beginnen snel uit te drogen en zien er dan niet meer mooi uit.

Hoe viooltjes en gehoornde viooltjes correct te snijden?

Om het snoeien van viooltjes goed uit te voeren, is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen deze drie redenen:

  • Reiniging vervaagd
  • Voorbereiding op tweede bloei
  • Einde van de tweede bloei

Verwijder verwelkte bloemen uit zowel viooltje als gehoornd viooltje gedurende de bloeiperiode. Om dit te doen, snijdt u de bloemen volledig af. Pas op dat je niet per ongeluk nieuwe toppen vangt. Zodra de eerste bloeiperiode voorbij is, tolereren viola’s een lichte snoei. Bij deze gelegenheid kunt u plantendelen inkorten die te lang groeien. Na een korte herstelperiode vormen zich in de meeste gevallen weer bloemen.

Lees ook:   GVK-boot schilderen – zo werkt het!

Viooltjes verdorren uiterlijk na de tweede bloei. Ze kunnen zaden vormen door de verdorde bloemen op de plant te houden totdat een zaadcapsule is gevormd. Na de bloeiperiode worden gehoornde viooltjes vaak uitgeloogd en verdragen ze een sterkere snoei. Dit verhoogt de levensverwachting en gezondheid.