Was bosbessen goed

Blauwe bessen wassen
Bosbessen moeten vóór consumptie worden gewassen.

Bosbessen moeten grondig worden gewassen voor consumptie en verdere verwerking. Dit geldt voor alle soorten bosbessen, of het nu wilde of gekweekte bessen zijn, omdat dit niet alleen eventuele ziekteverwekkers van de gevreesde vossenlintworm verwijdert.

Wilde bosbessen en de vossenlintworm

Wilde bosbessen die in bossen groeien, kunnen over het algemeen worden aangetast door de zogenaamde vossenlintworm. Dit is een ziekteverwekker die door vossen kan worden overgedragen, wat kan leiden tot ernstige maag- en darmklachten en soms zelfs de dood bij consumptie. Door de wilde bosbessen af te wassen, worden de kleine ziekteverwekkers verwijderd.





Vermijd daarom directe consumptie van wilde bosbessen. Verzamel ze in plaats daarvan en was ze thuis af onder schoon water. Als u een waterfles bij u heeft, kan deze ook worden gebruikt voor onmiddellijk wassen direct ter plaatse.

Gecultiveerde blauwe bessen uit de tuin

In het geval van gekweekte blauwe bessen uit uw eigen tuin of vanaf uw balkon, is er normaal gesproken geen mogelijkheid van infectie met de vossenlintworm. Niettemin moet u deze bessen ook wassen voor verdere consumptie om ander klein ongedierte of aanhangend vuil te verwijderen.

Was gekochte blauwe bessen

U moet ook gekochte bosbessen wassen voordat u ze eet en zo eventuele resten van meststoffen of sprays op het oppervlak verwijderen.

Wassen voor gebruik en verwerking

Bosbessen moeten niet alleen vóór directe consumptie worden gewassen, maar ook vóór verdere verwerking. Het is waar dat eventuele ziekteverwekkers ook worden gedood bij temperaturen van meer dan 60 graden Celsius tijdens het koken. Vooraf wassen wordt echter ook aanbevolen om andere kleinere plagen of vuildeeltjes te verwijderen. Was daarom ook je blauwe bessen

  • voor het invriezen, drogen
  • of de productie van sappen, likeuren of siropen.
Lees ook:   Hoe onderhoud je je petunia hangend in de balkonbox

Was de bessen goed

De blauwe bessen zijn erg gevoelig en mogen daarom niet direct onder een harde waterstraal in de gootsteen worden afgewassen. Het is beter om de bessen in een zeef te doen en deze in een kom lauw water te dopen. Draai de zeef voorzichtig met de bessen in het water. Verdeel na het wassen de bessen op een theedoek of theedoek om ze te drogen of dep ze voorzichtig droog.