Was bramen voor consumptie

Bramen wassen
Bramen moeten vóór consumptie worden gewassen.

Bramen moeten vóór consumptie worden gewassen. Dit geldt vooral voor de wilde bramensoorten, omdat deze kunnen worden besmet door de gevaarlijke vossenlintworm. Bij het wassen van de delicate bessen is echter enige voorzichtigheid geboden om ze niet onnodig te vernietigen.

Was bramen voor consumptie

Bramen moeten over het algemeen worden weggespoeld met schoon water voor consumptie. Dit geldt zowel voor bessen uit de tuin, als vooral voor wilde bessen uit het bos.

Bramen uit de tuin

Bramen uit eigen tuin of vanaf het balkon kunnen ook zonder aarzeling direct na het plukken worden gegeten. Om de consumptie van vuildeeltjes of kleine plagen te voorkomen, wordt vooraf wassen echter ten zeerste aanbevolen.

Was altijd wilde bramen

Essentieel is echter het wassen van de wilde bramen uit het bos. Hiermee is er een fundamenteel risico dat ze kunnen worden besmet door de zogenaamde vossenlintworm, die ook via consumptie op mensen kan worden overgedragen en tot ernstige gezondheidsschade kan leiden. Wilde bramen mogen daarom nooit direct in het bos worden gegeten.

Verzamel de bessen in een kom en was ze thuis grondig met warm water voor consumptie. Als alternatief is een waterfles gevuld met water voldoende om de bessen in het bos voor consumptie te spoelen en zo de ziektekiemen van de mogelijke vossenlintworm te verwijderen.

Was bramen heel voorzichtig

De kleine bramen zijn alleen uitgerust met een relatief dunne schil en kunnen gemakkelijk worden geplet. Let daarom op een zorgvuldige aanpak, niet alleen bij het plukken, maar ook bij het wassen van de bessen.

Wassen in een waterbad

Was de bessen niet onder stromend water. De waterstraal is meestal te hard en verplettert de gevoelige bessen. Bramen moeten daarom in een waterbad worden gewassen. Het enige dat hiervoor nodig is, is

  • een overeenkomstig grote kom,
  • een zeef om af te tappen
  • en, indien nodig, wat keukenpapier om te drogen.

Vul de kom met schoon water en draai het fruit in de zeef in de kom. Ga ook hier voorzichtig te werk en leg de zeef vervolgens op wat keukenpapier om af te tappen. Theedoeken zijn alleen voorwaardelijk geschikt vanwege de sterke kleurkracht van de bessen.