Asbest was een groot, zorgwekkend probleem, vooral in de jaren 90, omdat werd vastgesteld dat asbest zeer schadelijk is voor de gezondheid. Zo werden zelfs hele sporthallen van scholen gesloopt of op zijn minst gerenoveerd. Ook de zogenaamde zuurkoolplaten spelen een belangrijke rol als het gaat om asbest.
Wat zijn zuurkoolschotels?
Deze zeer informele naam verwijst naar lichtgewicht houtwolpanelen, die visueel niet zoveel gemeen hebben met zuurkool. Het langvezelige verwarde oppervlak van de platen leidde er vervolgens echter toe dat iemand zich waarschijnlijk herinnerd voelde aan zuurkool en – zoals het geval is met spreektaal – de naam in de loop van de tijd is ingeburgerd geraakt. Tegenwoordig zijn deze platen ook bekend onder enkele andere namen, die in principe hetzelfde betekenen:
- HWL platen
- Heraklith platen
- Houtwol lichtgewicht panelen
Zijn zuurkoolschotels nog wel toegestaan?
Iedereen heeft zeker de zogenaamde zuurkoolplaten gezien. Vooral als je ooit een ouder huis hebt gerenoveerd: deze panelen, die bestaan uit een mengsel van houtwol en bindmiddel, werden vroeger gebruikt voor isolatie. In feite bestaan dergelijke panelen vandaag de dag nog steeds – zonder asbest natuurlijk. In ieder geval is het de vraag hoe het gerucht is ontstaan dat asbest meestal aanwezig is in zuurkoolplaten – in feite is het tegenovergestelde waar. Natuurlijk kan het zijn dat asbest op veel plaatsen in oudere gebouwen is gebruikt – maar niet voornamelijk of zelfs uitsluitend bij het aanbrengen van zuurkoolplaten.
Zijn zuurkoolschotels gevaarlijk?
De vraag of zuurkoolplaten gevaarlijk zijn, kan met een nee worden beantwoord. Het is gemakkelijker om dit te begrijpen als de platen Heraklith-platen worden genoemd. In principe is Heraklith een merknaam, maar het is nu zo gebruikelijk voor dit soort panelen dat experts meteen weten dat de zogenaamde zuurkoolplanken of houtwol lichtgewicht panelen worden bedoeld. Dergelijke panelen bestaan dus uit een mengsel van cement en magnesiet, dat de houtwol beschermt. Zoals je ziet zijn dit stoffen die geen asbest bevatten.
Waarom worden zuurstofplaten geassocieerd met asbest?
In feite zal optica hier de beslissende rol spelen. Omdat het mengsel van cement en magnesiet een zeer specifieke grijstint heeft, zouden sommigen vermoeden dat de kleur van de platen sterk doet denken aan asbesthoudend materiaal – maar dit is verkeerd. Bij het renoveren en opknappen van oudere gebouwen moet je er altijd rekening mee houden dat hier en daar asbest is gebruikt (dus passende bescherming dragen), maar de zuurkoolplanken behoren meestal niet tot de groep risicovolle materialen.