Wat is schuimbeton?

Schuimbeton

Heb je de term schuimbeton gehoord? Op zich een nogal tegenstrijdig woord, schuim is erg zacht, terwijl beton erg hard is. Dus hoe passen de twee termen in elkaar? En wat kan er met schuimbeton? Lees hier alles over het onderwerp.

Wat is schuimbeton precies?

Schuimbeton is een term voor vloeiend vers beton dat door de toevoeging van schuim een licht en porierijk materiaal wordt. Daarom wordt schuimbeton ook wel cellenbeton genoemd. Maar let op: het schuimbeton heeft niets te maken met de cellenbetonblokken voor de woningbouw. Schuimbeton wordt aangeduid als met een luchtleemtegehalte van meer dan 30 volumeprocent.





Hoe schuimbeton wordt gemaakt

In de regel wordt schuimbeton alleen op de bouwplaats zelf geproduceerd. Er zijn twee manieren om dit te doen. Als u een schuimbeton nodig heeft met een maximale bulkdichtheid van 1,4 kg / dm3, kunt u een verplichte mixer gebruiken voor de productie. Als je echter een schuimbeton nodig hebt dat dichter is, dan heb je een schuimapparaat nodig. Daar vul je schuimmiddel en water in en krijg je een poriënrijk schuim, dat je op je beurt mengt in het reeds afgewerkte beton.

Schuimbeton af fabriek

Het is ook mogelijk om het schuimbeton af fabriek te verkrijgen. Daar wordt het schuimbeton geproduceerd als onderdeel van een uitgebreid mengproces, zodat het bouwmateriaal bijzonder licht is en een hogere thermische isolatieprestatie heeft.

De eigenschappen van schuimbeton

Schuimbeton is geen gestandaardiseerd bouwmateriaal. Welke eigenschappen het materiaal altijd moet hebben, is in geen enkele DIN-norm of andere gangbare regelgeving gespecificeerd. Niettemin kunnen enkele typische eigenschappen worden genoemd die schuimbeton onderscheiden:

  • lage dichtheid
  • laag eigen gewicht
  • hoge thermische isolatie
Lees ook:   Gaan we ten onder aan geluidsoverlast? Expert waarschuwt

Door het ontbreken van standaard kunnen er grote afwijkingen zijn in de bulkdichtheid, die tussen de 0,4 en 1,6 kg/dm3 liggen. Hoe hoog de bulkdichtheid eigenlijk is, hangt af van zowel de grootte als het type aggregaten dat wordt gebruikt. De hoeveelheid toegevoegd schuim speelt ook een rol in de bulkdichtheid.

Toepassingen

Omdat schuimbeton een goed en gemakkelijk te verwerken materiaal is dat vloeibaar wordt gebruikt, kan het op veel plaatsen worden gebruikt. Vooral echter, waar een laag gewicht vereist is, maar een hoge stabiliteit niet mag worden achterwege gelaten. Schuimbeton is vooral populair voor het vullen van holtes: bijvoorbeeld in spouwplafonds, maar ook in tanks of kanalen die niet meer worden gebruikt – d.w.z. in de grond, wanneer gewicht een zeer belangrijke rol speelt. Maar schuimbeton wordt niet alleen gebruikt voor opvulling. Soms wordt het materiaal gebruikt als thermische barrièrelaag.