Er zijn bepaalde huishoudelijke apparaten waarbij je weinig of geen nadenkt over de functie. Zolang het apparaat werkt en de gewenste service uitvoert, wordt dit als vanzelfsprekend beschouwd. Soms is het echter interessant om een kijkje te nemen en jezelf te informeren – zoals in het geval van de temperatuur van de wasdroger.
Wat gebeurt er in het apparaat?
Wat de taak van een wasdroger is, volgt al uit de naam van het apparaat. Maar om dit mogelijk te maken, moeten vrij hoge temperaturen in de machine werken. Kortom, men kan zich – heel eenvoudig – de procedure van de wasdroger voorstellen die vergelijkbaar is met die van een haardroger. Hete lucht wordt als het ware over de vochtige was geblazen.
Wat betekent dit voor de was?
Voor sommige kledingstukken kun je aan het etiket zien dat de was niet geschikt is voor de wasdroger. Dit komt door het feit dat de hete lucht allesbehalve zacht is voor textiel. Om het resterende vocht uit de kledingstukken te laten ontsnappen, moet het wasgoed vrij sterk worden opgewarmd. Bij gevoelig wasgoed kan dit leiden tot krimp. Dit is vooral afhankelijk van het type textiel: hoe hittegevoeliger, hoe ongeschikter.
Wat is helemaal ongeschikt?
Sommige kledingstukken, ongeacht het gebruikte materiaal, zijn volledig ongeschikt om te drogen in de wasdroger:
- Kleding met print: Een plastic print kan gewoon smelten in de wasdroger
- gewatteerde bh’s: hier is zelfs brandgevaar
- Kledingstukken met schoudervullingen: ook brandgevaar
Wat zijn de temperaturen in de wasdroger?
Hoe hoog de temperaturen in de wasdroger worden, kan van apparaat tot apparaat verschillen. Kortom, er zijn drie verschillende bouwmethoden die verschillende maximumtemperaturen bereiken:
- Luchtafvoerdroger (85 tot 110 graden Celsius)
- Condensdroger (100 tot 125 graden Celsius)
- Warmtepompdroger (45 tot 60 graden Celsius)
Lage temperatuur en zacht programma
Bij de meeste apparaten heb je de mogelijkheid om de temperatuur te verlagen. Je moet dan echter wel rekening houden met een aanzienlijk langere droogtijd. Warmtepompdrogers (die overigens ook minder elektriciteit verbruiken door hun lagere temperatuur) hebben ongeveer twee tot drie uur nodig om te drogen. Zorg er bij het doen van je was altijd voor dat het kledingstuk ook daadwerkelijk geschikt is voor de droger. Met twee punten in het vierkant (dit is het drogersymbool) kunt u het apparaat zonder aarzeling gebruiken. Op een punt in het kwadraat daarentegen moet je je toevlucht nemen tot het zachte programma met een lagere temperatuur.