Wat u moet weten over waterdichte kelderramen

Waterdichte kelderramen

Een waterdicht kelderraam – is dat echt nodig? Of zijn dit soort ramen alleen nuttig in overstromingsgebieden? In feite is de installatie van deze ramen tegenwoordig steeds logischer, omdat niet alleen de overstromingsgebieden, die dicht bij rivieren liggen, worden bedreigd door overstromingen – overstromingen komen ook steeds vaker voor in gebieden waar men het eerder niet had verwacht.

Redenen voor een waterdicht kelderraam

Kortom, er kan worden gezegd dat het de moeite waard is, vooral bij het bouwen van een nieuw huis, om vanaf het begin waterdichte kelderramen te gebruiken, omdat deze enkele voordelen met zich meebrengen en er over het algemeen redenen zijn waarom de installatie zeker geen pijn doet:



  • de werking van het venster is hetzelfde
  • beschermt tegen ernstige waterschade
  • biedt extra inbraakbeveiliging
  • kan een gunstig effect hebben op de verzekeringspremie
  • is slechts iets duurder in aanschaf dan niet-waterdichte ramen



Waar is een waterdicht kelderraam voor?

De functie van een waterdicht kelderraam is in principe vanzelfsprekend, maar de behoefte aan zo’n raam is vandaag hoger dan enkele decennia geleden. In de loop der jaren zijn ernstige overstromingen steeds frequenter geworden, wat niet per se hoeft plaats te vinden in zogenaamde overstromingsgebieden in de buurt van rivieren. Een groot probleem is de almaar toenemende bebouwingsdichtheid: In veel dorpen en steden worden overstromingsweiden bebouwd, zodat ze hun oorspronkelijke functie niet meer kunnen uitoefenen. De bodem wordt door de gebouwen afgesloten en de riolering is op veel plaatsen niet voorbereid op de resulterende hogere watermassa’s, zodat overstromingen kunnen optreden. Deze overstromingen treffen meestal de kelders, die – als alleen niet-waterdichte kelderramen beschikbaar zijn – zich snel met water kunnen vullen.

Lees ook:   Warmtepomp installeren

Hoe werkt een waterdicht raam?

Een waterdicht raam is ongeveer 24 uur bestand tegen de druk van de watermassa en zorgt ervoor dat er geen water als een overstroming in de kelder kan stromen. Een overstromingsbestendig raam daarentegen laat continu een bepaalde hoeveelheid water binnen en zorgt er zo voor dat de waterdruk langer dan 24 uur kan worden doorstaan. In principe is een waterdicht raam dus bijzonder geschikt als men ervan uit kan gaan dat een sterkere waterdruk maar kort op het raam zal staan, terwijl een overstromingsbestendig raam juist geschikt is voor gebieden die vaker getroffen worden door dagen van wateroverlast.

Zijn er nadelen?

In principe zijn er geen nadelen als u kiest voor een waterdicht raam: de functies zijn hetzelfde als een niet-waterdicht raam en u kunt de kamers zoals gewoonlijk ventileren. Er zijn echter waterdichte kelderramen in verschillende ontwerpen, dus het is heel goed mogelijk om een raam te gebruiken dat helemaal niet kan worden geopend. Als u zich ook zorgen maakt over thermische isolatie, kunt u opgelucht ademhalen: de RUG-waarde van waterdichte ramen komt meestal overeen met die van hoogwaardig isolatieglas. Wanneer u naar waterdichte kelderramen grijpt, verhoogt u niet alleen de inbraakbeveiliging, maar ook het energiebesparingsvoordeel.