Waterschade in de kelder – Wanneer komt de verzekering?

Waterschade kelderverzekering

Waterschade in de kelder is om vele redenen uiterst vervelend. Niet alleen dat veel herinneringen onherstelbaar vernietigd kunnen worden, maar ook de hoeveelheid werk en vooral de hoge kosten maken sommige mensen erg ongerust. Dit maakt het des te belangrijker om goed verzekerd te zijn, zodat in ieder geval de kosten geen problemen meer kunnen veroorzaken. Maar wanneer komt de verzekering eigenlijk?

Essentiële verzekeringen

Om te beschermen tegen de gevolgen van waterschade in de kelder zijn verschillende verzekeringen nodig. Want wat en wie betaalt, hangt af van de aard van de schade en wat er is getroffen. Dienovereenkomstig worden de volgende aanbevolen:



  • opstalverzekering
  • inboedelverzekering
  • verzekering tegen natuurrampen



Schade door leidingwater

Als er waterschade is ontstaan door leidingwater (bijvoorbeeld een kapotte leiding, maar ook de rioleringsbuizen), dan is de opstalverzekering aansprakelijk voor schade aan het gebouw: vloer, muren, etc. Dit geldt echter alleen voor schade aan de woning zelf, maar als roerende zaken beschadigd zijn, is een inboedelverzekering vereist.

Schade veroorzaakt door stormen, overstromingen, etc.

Een uitzondering is de waterschade door overstromingen of iets dergelijks. Zogenaamde natuurrampen vallen meestal niet onder de inboedelverzekering of opstalverzekering, hiervoor heb je ook een natuurrisicoverzekering nodig.

Verzekering tegen natuurrampen

Een natuurrisicoverzekering moet worden afgesloten naast de eigenlijke opstalverzekering. Er zijn echter veel verschillende clausules die afhankelijk zijn van de locatie van het gebouw. Zo is het lastig om een huis aan de Noordzeekust goedkoop te verzekeren tegen stormschade. Ook is het bijna onmogelijk om een gunstig verloop te bereiken voor overstromingsschade in een overstromingsgebied. Dienovereenkomstig is de verzekering tegen natuurlijke gevaren onderverdeeld in verschillende gevarenklassen. In het geval van waterschade spreekt men van de volgende vier klassen:

  • Gevarenklasse 1: Volgens statistieken komen overstromingen minder vaak voor dan eens in de 200 jaar
  • Gevarenklasse 2: Volgens statistieken komen overstromingen minder vaak voor dan eens in de 50 tot 200 jaar
  • Gevarenklasse 3: Volgens statistieken komen overstromingen minder vaak voor dan eens in de 10 tot 50 jaar
  • Gevarenklasse 4: Volgens de statistieken komt overstroming eens in de 10 jaar voor
Lees ook:   Hoe plant je een kurkentrekkerwilg op de juiste manier?

Vaak worden gebouwen in een hoger risicogebied dan gevarenklasse 4 volledig afgewezen door de verzekering, omdat de kosten-batenuitgaven in puur wiskundige termen niet de moeite waard zijn voor de verzekering. Als u echter een verzekeringsmaatschappij vindt die een contract met u wil afsluiten, zullen de verzekeringskosten waarschijnlijk onevenredig hoog zijn.