Waterschade in de kelder – wie betaalt dat?

Waterschade in de kelder

Als er waterschade in de kelder is, is renovatie meestal noodzakelijk. Dit is niet alleen complex, maar ook kostenintensief. Niet alleen gaat de afvoer gepaard met een hoge tijdsbesteding, ook de bijbehorende elektriciteitsrekening is hoog. Dit roept natuurlijk de vraag op wie deze kosten moet dragen.

Welke verzekeringen komen in aanmerking?

Een gesprongen leiding, een overstroming of een defecte en overvolle wasmachine – er kunnen veel redenen zijn voor waterschade in de kelder. Dezelfde verzekeringsmaatschappij is echter niet altijd verantwoordelijk voor het afhandelen van de claim. Dit maakt het des te belangrijker dat je bij de aankoop van een huis direct alle benodigde verzekeringen afsluit. In het geval van waterschade zijn deze onder meer:



  • Huishouden
  • Woonophopingenverzekering
  • Persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering



Wat betaalt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering treedt in werking wanneer er schade is ontstaan aan meubels en andere roerende zaken. Deze verzekering betaalt echter niet in alle gevallen, bepaalde omstandigheden moeten worden gegeven. In de regel dekt de inboedelverzekering de schade dus in de volgende gevallen:

  • Gesprongen leiding (drinkwater of afvalwater)
  • Waterschade in verband met het leidingsysteem in huis en appartement
  • Schade veroorzaakt door aangesloten slangen van wasmachines of dergelijke
  • Schade veroorzaakt door defect warm water en stoomverwarmingssysteem
  • Schade veroorzaakt door airconditioning, zonne-energie en warmtepompverwarming
  • Schade veroorzaakt door sprinklerinstallaties

In principe keert de inboedelverzekering uit als de schade is veroorzaakt door een onjuiste lekkage van leidingwater. Zoals hierboven te zien is, kunnen de redenen hiervoor talrijk zijn.

Wat betaalt de verzekering van de huiseigenaar?

De woonopbouwverzekering dekt schade rechtstreeks aan het gebouw veroorzaakt door een bepaalde waterschade. De kosten voor reparatie en reparatie worden gedekt als de waterschade wordt veroorzaakt door een waterlek uit sanitaire en verwarmingssystemen. Als u in uw verzekering ook natuurgevaren heeft verzekerd, is de verzekeringsmaatschappij ook aansprakelijk voor overstromingsschade (maar informeer uzelf hier heel goed – bijvoorbeeld als het gebouw direct aan de Rijn in een overstromingsgebied ligt, wordt overstroming vaak uitgesloten als natuurlijke gevaren). Anders moet de schade na een overstroming helaas door uzelf worden overgenomen.

Lees ook:   Hoe kan ik het glasvezelbehang egaliseren?

Wat betaalt een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering?

Een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering is belangrijk om jezelf te beschermen tegen claims van anderen, als bijvoorbeeld je waterschade ook wordt overgedragen naar de naburige kelder en de buurman de schade door jou wil laten afwikkelen – dan kun je een beroep doen op je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.