Je kunt de steenpeer gebruiken als een tuinbouwontwerpelement, en het geeft je er ook een. De vruchten van de peer zijn eetbaar. Er zijn echter een paar dingen die je zeker in gedachten moet houden als je ze verder wilt verwerken en ervan wilt genieten.
Oogst alleen de rijpe bessen van de steenpeer
Wanneer de steenpeer heeft gebloeid, vormen zich kleine bessen op zijn takken. Deze vruchten zijn in principe eetbaar. De kleine bessen zijn echter pas vanaf een bepaald moment eetbaar. Als de bessen nog steeds rood zijn, moet je ze zeker aan de boom laten hangen. De rode kleur betekent dat de vruchten nog niet rijp zijn. Onrijpe vruchten bevatten een stof die kan leiden tot maagproblemen.
In de regel kun je op zijn vroegst vanaf juni rijpe bessen verwachten als je een steenpeer in je tuin hebt geplant. Je kunt zien dat ze rijp zijn door de donkerdere kleur. Rijpe vruchten van de steenpeer zijn paars of zelfs donkerblauw. In deze staat kun je de vruchten van de boom oogsten. Wel is het belangrijk dat je in het proces op een paar andere zaken let.
- Oogst rijpe bessen (met paarse kleur)
- Steeltjes volledig verwijderen
- Verdere verwerking tot jam, gelei of andere producten
Smaak en eigenschappen van eetbare vruchten
De onrijpe vruchten van de steenpeer bevatten een klein deel cyanogene glycosiden. Dit is een splijtingsproduct van blauwzuur, dat ook in minimale hoeveelheden voorkomt, bijvoorbeeld in appelpitten. U hoeft zich er echter geen zorgen over te maken. Als u het fruit alleen in een rijp stadium oogst, is het aandeel van deze stoffen erg laag. Als je het fruit vervolgens kookt, is de stof daarna niet meer aanwezig.
Het aroma van de bessen is zoetig. Het doet denken aan de smaak van marsepein. In vroegere tijden werd het ook gebruikt als vervanging voor krenten of rozijnen en gebruikt bij de productie van zoete gebakjes. Dit gebruik heeft ook de steenperennamen opgeleverd, zoals rozijnenboom en bessenboom. Zelfs in onbewerkte, rauwe staat kun je de bessen eten. Zolang je niet te veel van de bessen eet, zijn de vruchten eetbaar. Zorg er in dit geval voor dat je de stengels verwijdert en niet opeet.
Renaissance van een oude tuin insider tip
Lange tijd was de steenpeer in de vergetelheid geraakt. Het is enkele jaren geleden herontdekt. Tuinders waarderen de gemakkelijk te onderhouden boom vanwege zijn flexibele plantopties en kleurrijke uiterlijk. Je kunt de steenpeer ook in een mooie vorm snijden. Daarnaast zijn de culinaire toepassingen van de plant niet verborgen gebleven. Wanneer de vruchten correct worden geoogst, smaken ze niet alleen goed. Omdat de vruchten een hoog aandeel pectine bevatten, is het uitstekend om jam of gelei te maken.
Deze dingen kunnen worden gemaakt met de vruchten
- Jam
- Gelei
- Muffins
- Cake