Welke plagen kunnen seringen beïnvloeden?

Lila ongedierte
Lila kan worden aangevallen door motten.

Een plaag met ongedierte is een van de nachtmerries van elke tuinman. De sering is gelukkig vrij robuust. Sommige plagen kunnen nog steeds gevaarlijk zijn voor de plant. Hier kunt u ontdekken wat deze zijn en hoe u een plaag kunt herkennen.

Deze plagen kunnen problemen veroorzaken voor seringen:



  • Lila bladmineerder mot
  • Snuitkever
  • Hornets
  • Galmijten



Mottenplaag op de bladeren

Er zijn bepaalde soorten motten die de sering kunnen infecteren. De zogenaamde lila leaf miner mot of lilac moth plaatst je pop direct op de lila. De poppen overwinteren op de plant totdat de larven er in mei uitkomen. Deze voeden zich met de bladeren van de plant en laten dus aanzienlijke schade achter aan de plant.

Ze herkennen een plaag aan bruine vlekken die zich vormen op de bladeren van de sering. Geleidelijk verspreiden deze zich en komt het tot de dood van de bladeren. U kunt ook directe voedingsplaatsen of de gelige larven op het blad herkennen. Deze plaag is echter niet al te gevaarlijk. Je kunt de plant besproeien bij het ontluiken van de bladeren en op deze manier van de motten afkomen.

Snuitkever op lila

Bepaalde kevervariëteiten kunnen ook seringen aanvallen. Hier is de lila snuitkever of dikmondige snuitkever. Dit eet de randen van de bladeren van de sering. Bovendien legt de kever zijn larven in de grond. Zodra deze zijn uitgekomen, eten de larven de wortels van de sering. Dit leidt op de lange termijn tot aanzienlijke problemen.

Lees ook:   Houten panelen tegen bestaande afsluiting

Je kunt de plaag herkennen aan het typische bladvoer. Omdat de dieren nachtdieren zijn, moet je de planten in het donker met een zaklamp bezoeken. Hier kun je de daders op heterdaad betrappen. In het geval van een kleine plaag, kunt u vaten met houtwol onder de sering plaatsen. De kever zal zich hier dan gedurende de dag in terugtrekken en je kunt de plaag verzamelen. Een sterke plaag daarentegen kan worden bestreden met nematoden.

Horzels en galmijten

Soms wordt lila ook aangevallen door horzels of galmijten. Horzels verwijderen de schors van de plant om nesten te bouwen. De voedingsschade wordt echter binnen de perken gehouden en vormt geen bedreiging voor de sering. Galmijten voeden zich met de plantensappen van de sering. Dit leidt tot lichtere bladeren. Verwijder eenvoudig de aangetaste bladeren.