Welke ziekten en plagen beïnvloeden viooltjes?

Stiefmuetterchen ziekten
Viooltjes kunnen meeldauw oplopen.

Hoewel viooltjes robuust zijn en zelden ziek, worden ze niet volledig gespaard van ziekten en plagen. Zodat je bloem niet sterft, moet je snel en doelgericht handelen. We zullen u laten zien hoe u moet optreden tegen een plaag.

Deze ziekten treffen viooltjes

Voor de meeste ziekten van viooltjes is onjuiste verzorging de oorzaak. Casting speelt vaak een doorslaggevende rol. Geef indien mogelijk alleen de grond water, zodat de bladeren en bloemen zo ver mogelijk droog blijven. Zorg er vooral bij een potplant voor dat er geen wateroverlast ontstaat. Deze ziekten worden af en toe aangetroffen in viooltjes:



  • Wortelrot
  • echte en valse meeldauw
  • Grijze mal
  • Bladvlekkenziekte



Een plaag van plagen kan ook een ziekte bevorderen, omdat verzwakte planten sneller ziek worden. Zelfs ingezaaide viooltjes zijn veel robuuster dan gekochte planten en worden veel minder vaak ziek.

Behandeling van ziekten

Je kunt wortelrot goed behandelen door de viooltjes op te graven, de aangetaste wortels af te snijden en ze vervolgens in verse grond te planten. Bij een lichte besmetting van meeldauw zal een mengsel van rauwe melk in een verhouding van 1 tot 9 helpen. Je kunt een sterke plaag alleen onder controle krijgen als je de aangetaste plant verwijdert.

Geen huismiddeltje helpt tegen zowel de grijze schimmel als de bladvlekkenziekte. U moet deze onmiddellijk weggooien om te voorkomen dat ze zich verspreiden. U mag geen zieke planten en plantendelen op de compost weggooien, omdat de ziekteverwekkers van daaruit door de tuin worden verspreid.

Lees ook:   Hoe trap versteken?

Dit ongedierte is te vinden op viooltjes

Dit ongedierte kan verdwalen op je viooltjes:

  • Bladluizen
  • Spintmijten
  • Slakken

Tegen bladluizen helpt een brandnetelafkooksel of een oplossing van wasmiddel en water. Gebruik het om de viooltjes volledig te spuiten en, indien nodig, opnieuw na een paar dagen. Je kunt spintmijten kwijtraken met een mengsel van koolzaadolie en water in een verhouding van 1 tot 5.

Slakken en rupsen kunnen vooraf worden voorkomen door zogenaamde migratiebarrières rond het bed. Als er al gasten onder je viooltjes zitten, zet dan daarna een slakkenbeschermer neer en verplaats de slakken die in het bed blijven hangen.