Welke ziekten kunnen gevaarlijk zijn voor seringen?

Lila ziekten
Lila kan worden aangevallen door een schimmel.

Bij de verzorging van planten is de detectie van ziekten uiterst belangrijk. Als u symptomen vroeg herkent en de oorzaken ervan oplost, kunt u planten gemakkelijk weer gezond maken. Hier kunt u ontdekken welke ziekten de sering kan krijgen.

Hoe herken je een ziekte?

Als de sering ziek wordt, kun je dit meestal zien aan het uiterlijk van de plant. Aan de ene kant speelt het uiterlijk van de bloem en aan de andere kant dat van de bladeren een rol. Vooral op basis van vreemde veranderingsprocessen op bladeren en twijgen wordt een ziekte onthuld. Als de bloei mislukt, duidt dit niet noodzakelijkerwijs op een ziekte. Vaak spelen problemen met de locatie of een verkeerde snit een rol in dit geval.





Je moet letten op de conditie van de bladeren. Als deze geel worden en niet meer zo groen worden als gewoonlijk, kunnen er ook problemen zijn met de locatie. Lila is een zware eter. Dit betekent dat de plant veel voedingsstoffen uit de bodem haalt. Wanneer de voedingsstoffen die op de site aanwezig zijn, zijn opgebruikt, worden de bladeren geelachtig. U kunt het probleem vervolgens oplossen door naar een betere locatie te verplanten of de juiste meststof toe te passen. Er zijn schimmelculturen die de sering kunnen aantasten en leiden tot verkleuring van de bladeren.

Deze ziekten zitten achter bruine bladeren

Als er bruine vlekken ontstaan op de bladeren van de sering, is dit een alarmsignaal. In de regel duidt dit op een besmetting met speciale schimmelculturen. U moet reageren op de schimmelplaag en de juiste maatregelen nemen. Anders verspreidt de schimmel zich steeds verder. De schimmelcultuur voedt zich met de plant en trekt er het levensbloed uit.

Lees ook:   “Hou je vloer vrij” en 4 andere vloertips om je ruimte groter te doen lijken

Deze schimmels vallen lila aan

  • Ascochyta syringae vormt bruine vlekken
  • Gloeosporium syringa vormt bruine vlekken
  • Heterosporium syringae vormt grijsbruine vlekken
  • Septoria syringae vormt geelbruine vlekken

Om de ziekte onder controle te krijgen, moet je de getroffen gebieden van de plant afsnijden. Je verbrandt het maaisel of gooit het weg in een gesloten vuilniszak. Als je met schimmels besmet maaisel op de composthoop gooit, kan de schimmel zich van daaruit in de tuin verspreiden zodra je de compost elders verspreidt. Spuit aangetaste planten een paar dagen met veldpaardenstaartafkooksel.

Detectie en behandeling van meeldauw

Een andere ziekte is echte meeldauw. Dit is ook een schimmelziekte. Ze behandelen deze door de aangetaste plant te snoeien. In de regel kan het probleem goed worden opgelost door zo’n knip. Let ook in dit geval op de veilige verwijdering van het besmette maaisel. Meeldauw is niet zo agressief als andere ziekten. Als je in het voorjaar lila spuit met een afkooksel van knoflook of heermoes, versterk je de weerstand van de plant tegen meeldauw.