Welke ziekten zijn er in de kweepeerboom

Kweepeerboomziekten
Bladbruin is een schimmelziekte die te herkennen is aan de bladeren.

Kweeperen gedijen meestal bijzonder krachtig op de juiste locatie. De kweepeer kan echter worden beïnvloed door verschillende ziekten. Hoe je ziekten op de kweepeerboom kunt herkennen en wat je eraan kunt doen, kun je hier ontdekken!

Mogelijke ziekten van kweepeer

  • Vleesbruin
  • Bladbruin
  • Brand

Je herkent het vlees tan pas na het oogsten

De vleesbruining is een ziekte die je pas herkent als je de vrucht opensnijdt. Als je dan bruine vlekken ontdekt die door de hele pulp lopen, dan is het hoogstwaarschijnlijk een stofwisselingsziekte van je kweepeerboom. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een late oogst of door schommelingen in het weer. Dit is wat u eraan kunt doen:



  1. Oogst de vruchten op tijd zodra de kweeperen geel worden
  2. Inspecteer kweeperen op stoornissen, zelfs voordat ze worden geoogst
  3. De ziekte kan ook optreden als het kalkgehalte te laag is of het stikstofgehalte in de bodem te hoog is.



Bladbruin herkennen

Kweepeerroest, zoals deze schimmelplaag nog steeds wordt genoemd, verschijnt op de donkere vlekken op de bladeren. Als je kweepeer wordt aangetast door bladbruin, sterven de bladeren eerder af. De belangrijkste oorzaak van kweepeerroest is vochtig weer. Wat u eraan kunt doen:

  1. Verwijder oud gebladerte onmiddellijk en gooi het weg in huishoudelijk afval, omdat schimmelsporen de winter overleven
  2. Voer het volgende jaar een dunner wordende snede uit om de kroon te beluchten en zo de bladeren sneller te drogen

In geval van bacterievuur, handel onmiddellijk!

Bacterievuur is een van de gevaarlijkste ziekten van kweepeer, omdat het zich snel verspreidt naar andere soorten. Als uw kweepeerboom wordt aangetast door bacterievuur, moet u de boom volledig uit de tuin verwijderen. Het beste is om de bomen met huishoudelijk afval weg te gooien, zodat ze niet op de compost terechtkomen. Overigens moet u bacterievuur melden bij het bevoegd gezag in uw gemeente!

Lees ook:   Cottage style deure: maximale lichtinval met een warm en gezellig gevoel!