Zelf het beton inbrengen

Invoeging van onderconcreet

Het onderconcreet, ook wel de reinheidslaag genoemd, is cruciaal voor de ondersteuning en bescherming van een gebouw. Om deze onderste bouwlaag goed te laten voldoen aan zijn doel, moet deze professioneel worden geïnstalleerd. We laten je hieronder zien hoe je dit doet.

Zelf een onderconcretelaag aanbrengen

De onderconcrete of reinheidslaag is de laagste bouwlaag in bouwconstructies. Als basis bij de opgraving vormt het als het ware de basis voor de fundering. De onderbetonlaag bestaat uit mager beton, wordt relatief dun gelaagd in de graafput geplaatst en heeft de volgende taken:



  • Ondersteuning van de fundering van het gebouw
  • Bescherming van de fundering tegen weersinvloeden via de grond



De wapening die nodig is voor de fundering kan zichzelf na verloop van tijd zonder een stevige basis in de graafvloer duwen en de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen. Dit wordt voorkomen door het onderconcrete. Bovendien beschermt het onderbeton de fundering tegen vocht uit de grond, wat aanzienlijke schade kan veroorzaken, vooral in sterk samenhangende bodems.

Waar u op moet letten bij het leggen van funderingsbeton

Om de subbetonlaag zijn taken naar tevredenheid te laten vervullen, moet tijdens de productie en installatie rekening worden gehouden met de volgende zaken:

  • Materiaal: mager beton van lage sterkteklasse (C 8/10 met belichtingsklasse X10)
  • Laagdikte: 5-10 cm
  • Uitvoering zo vlak mogelijk

Voor het onderconcreet is een mager betonmengsel met een lage sterkteklasse C 8/10 met blootstellingsklasse C10 vereist. U hoeft deze klasseaanduidingen echter niet te verwarren – ze dienen alleen de classificatie van druksterkten volgens de DIN-definitie. U kunt eenvoudig mager beton produceren door het cement en grind te mengen in een verhouding van 1:8 in plaats van 1:4 zoals bij normaal beton. Een korrelgrootte van 0-8 wordt gebruikt voor het grind.

Lees ook:   Een houten paneel aan de muur bevestigen – zo werkt het

Let op: voor zeer samenhangende en dus steeds meer vochttransporterende bodems is het aan te raden om een circa 80 cm diepe [link u=fundament-frostsicher]Vorstschort gemaakt van vorstbestendig grind onder het onderconcreet.

De laagdikte van het onderconcreet is met 3-5 centimeter in principe vrij dun. Als de grond zeer samenhangend of chemisch agressief is en / of een funderingsdichting in de vorm van een zwarte tank (volledig omsluitende bitumen waterdichting) is gepland, moet de laag dikker zijn, tot ongeveer 10 cm.

In tegenstelling tot de fundering heeft de onderconcrete laag geen versterking nodig. Het moet echter zo vlak mogelijk worden uitgevoerd. Gebruik een pull-off board om het eraf te trekken. Het beton moet nog licht vochtig zijn. Voor volledige droging moet de onderconcretelaag ongeveer 24 uur rusten.