Zelf je monopitch dak bouwen

Monopitch dak DIY

Zelf het dak van een huis bouwen zonder voorkennis brengt veel te veel risico’s met zich mee. Bij een tuinhuis of een houtschuur ben je echter van harte welkom om het zelf te durven bouwen. In dit geval is het monopitchdak de juiste keuze – niet alleen omdat het makkelijker te bouwen is dan een schilddak of een zadeldak, maar ook omdat een monopitchdak veel voordelen heeft.

Wat is een monopitch dak?

Een monopitchdak is een dak dat aan één kant afloopt, wat veel voorkomt in schuren. garages of tuinhuisjes. Aan de ene kant komt dit door de moderne uitstraling, maar aan de andere kant is het ook te wijten aan het feit dat een monopitchdak vrij eenvoudig en ongecompliceerd kan worden gebouwd, vooral in kleinere gebouwen.





Vóór de bouw: waar u rekening mee moet houden

Voordat u met de eigenlijke constructie begint, moet u rekening houden met de helling van het dak. De mogelijke bedekking van het dak hangt ook af van de gewenste helling. Met een monopitch dak heb je veel verschillende opties:

  • Baksteen
  • Metaal
  • Bitumen gordelroos
  • Dakleer
  • Vergroening

Zeker bij een kleiner gebouw moet je er echter voor zorgen dat de helling niet te laag is (onder de 11 tot 20 graden). Want als de hellingshoek te klein is, kan het regenwater niet weglopen en moet je het dak regelmatig reinigen – daarnaast is een extra waterdichtheid nodig, die je met de juiste hellingshoek kunt besparen. Het kan zinvol zijn om van tevoren een specialist te raadplegen om erachter te komen welke helling u nodig heeft voor de door u gekozen dakbedekking.

Lees ook:   Een frisse wind in je keuken met een nieuw werkblad

De juiste oriëntatie

Naast de helling moet ook rekening worden gehouden met de oriëntatie. De oriëntatie is vooral afhankelijk van het gebruik van het te bouwen gebouw: Als het een pure schuur is waarin je niet verblijft zoals in een woonkamer, moet je het dak naar het westen uitlijnen (weerzijde). Want op deze manier is het gebouw het best beschermd tegen het weer. Als het gebouw echter ook als verblijfplaats moet worden gebruikt – bijvoorbeeld als klein gastenverblijf of als hobbykamer – dan is de oriëntatie op het noorden aan te raden. Met extra grote ramen aan de voorzijde krijgt u een bijzonder lichte en vriendelijke kamer.

Hoe is het gebouwd?

De structuur van een monopitchdak is vaak vergelijkbaar. Eerst moet u natuurlijk een onderconstructie maken die is gemaakt van betonblokplaten of beton, waarna de vloerstructuur moet worden gemonteerd. Wanneer de zijwanden zijn geïnstalleerd, gaat het naar het eigenlijke monopitchdak. Volg hiervoor de blauwdruk precies en zie de benodigde onderdelen al aangepast. Zodra je de gordingen hebt bevestigd en versterkt, worden de spanten erop gezet en geschroefd. Uiterlijk nu moet u de houten oppervlakken schilderen of glazuren, voordat u uiteindelijk de dakbedekking met het materiaal van uw keuze krijgt.