De mispel is een populaire, maar in de nieuwe aanwinst ook relatief dure tuinplant. Als je al een mispel hebt, kun je deze op verschillende manieren gecontroleerd en gericht vermeerderen. We presenteren hier kort de meest voorkomende methoden.
Verschillende methoden voor de voortplanting van mispel
De mispel kan over het algemeen op verschillende manieren worden vermeerderd,
- door te zaaien,
- over stekken,
- over wortelstekjes
- maar ook door afwerking.
Verwering van mispel door zaaien
Een minder geschikte methode voor het vermeerderen van mispel is het zaaien van zijn zaden. Deze hebben niet alleen een bijzonder lange kiemtijd van maximaal twee jaar; de resulterende planten zijn ook enkele jaren vruchteloos. Als u uw mispel nog steeds wilt vermeerderen door te zaaien, kunt u de zaden op de tuinmarkt kopen of ze zelf verzamelen.
Deze ontwikkelen zich in de vruchten van mispel. Verwijder de zaden en verwijder ze van hun pulp. Daarna kun je ze direct in de tuin zaaien, of ze liever in een potje geven. De zaden zijn echter koude kiemmachines, dus ze moeten eerst worden blootgesteld aan koude temperaturen voor een succesvolle kieming.
Verweren van mispels over stekken
Veel minder ingewikkeld en veelbelovend dan zaaien is de vermeerdering van mispel via stekken. Houd er echter rekening mee dat mispel gevoelig kan zijn voor zwaar snoeien. Ga daarom voorzichtig te werk bij het snijden van de stekken om geen extra schade aan de moederplant te veroorzaken.
Als stekken zijn ongeveer 15 centimeter lange jaarlijkse scheuten geschikt. Verwijder de onderste bladeren en leg de stek direct in de grond in de tuin of in een glas water. Als er voldoende wortels zijn gevormd en de plant een geschikte grootte heeft bereikt, kan deze buiten worden geplant.
Vermeerdering van mispel via wortelstekken
Een andere methode is vermeerdering via wortelstekjes. Deze kunnen over het algemeen het hele jaar door worden verkregen, op voorwaarde dat de grond niet bevroren is. Een ontluiking laat meestal niet lang op zich wachten.
De verfijning van mispel
Sommige gecultiveerde vormen en speciale rassen worden meestal vermeerderd door enten. Hier hoeven mispels niet noodzakelijkerwijs te worden verfijnd op andere mispels. Speciale smakelijke vruchten zijn het resultaat van de verfijning van mispels op peren, meidoorn of kweeperen. Met een beetje geduld kun je je eigen nieuwe variëteiten met interessante smaken krijgen.