Aardbeien worden in de volksmond van nature fruit genoemd. Vanuit botanisch oogpunt zijn aardbeien echter geen fruit, maar noten. Waarom, leggen we uit in dit bericht!
Fruit of noten?
Aardbeien zijn geen vruchten in botanische zin, omdat ze zich als volgt ontwikkelen:
- De plant creëert de eerste bloem binnenin voor de eerste scheut – dit is voor de grootste A-vrucht
- Dit wordt gevolgd door de bloeiende plant voor de andere B- en C-vruchten
- Naarmate de bloem blijft groeien, ontwikkelt zich in elke eierstok een noot
- Door de groeiende bloembodem wordt deze noot uit elkaar geduwd
- Omdat de vrucht is gemaakt van een noot, is de aardbei een zogenaamde valse vrucht
Pseudovruchten worden door botanici collectieve notenvruchten genoemd. De eigenlijke vruchten zijn de gele noten. Bij echte bessen zitten de zaden meestal in de vrucht. Bij aardbeien is dat anders. Daar zitten de zaden aan de buitenkant. Bovendien zijn de zaden omgeven door een harde schaal, zoals het geval is met noten.
De aardbei pseudo-vrucht en zijn vermeerderingsstrategie
De natuur heeft iets bedacht met deze aanplant van zaden: De verleidelijke bloembasis van de aardbei dient als een attractiesysteem voor zaadtransporteurs. Als de aardbeien vervolgens worden gegeten door vogels en andere kleine zoogdieren, komen de zaden in het spijsverteringsstelsel van de dieren terecht. Totdat ze weer worden vrijgelaten in de cyclus van de omgeving, zijn ze waarschijnlijk ver weg van de moederplant. Dit zorgt voor het overleven en verspreiden van de aardbei.
Verzamel eenvoudig de zaden voor vermeerdering
Het voordeel voor u als hobbytuinier is dat u de zaden van de valse vruchten gemakkelijk zelf kunt verzamelen om ze later te gebruiken voor vermeerdering in de tuin of op het balkon. Neem hiervoor een volledig rijpe aardbei bij de hand, halveer deze en plaats de twee helften op een stuk keukenpapier met de gesneden kant naar beneden. Laat de aardbeienhelften ongeveer twee dagen drogen. Daarna kun je de aardbeienzaden eenvoudig afschrapen met een houten stok of een stomp mes. Bewaar de zaden droog, koel en donker.