Zijn er frambozen zonder zaden?

Framboos-zonder-zaden
Frambozen hebben altijd zaden.

De zaden in frambozen zijn nauwelijks merkbaar tijdens puur genieten. Als de vruchten echter worden gepureerd of anderszins worden verwerkt, kunnen de zaden snel storen. Dit roept de vraag op of er frambozenrassen zijn zonder zaden. Helaas bestaan deze niet. Als je frambozen eet, moet je de zaden accepteren of de zaden van de vrucht verwijderen.

Pitloze frambozen?

Frambozen die geen zaden bevatten, bestaan niet. Vanuit botanisch oogpunt zijn frambozen geen bessen, maar zogenaamde collectieve steenvruchten. Bij het verzamelen van steenvruchten vormen zich verschillende vruchten op een bloeiwijze. Een enkele parel wordt dus eigenlijk beschouwd als zijn eigen vrucht, waarin zijn eigen pit zit.

Je zult dus geen frambozenrassen op de markt vinden die pitloos zijn. Er zijn echter al enkele rassen waarbij de zaden zo klein zijn dat ze bijna niet meer opvallen.

Frambozenpitten zijn handig!

Het goede nieuws is dat je frambozenzout kunt maken van frambozenzaden. Wanneer je de zaden van je frambozen verwijdert, gooi ze dan niet weg. Laat ze drogen en verwerk ze tot frambozenzout.

Instructies voor het maken van frambozenzout

Om de frambozenpitten te verwijderen, is het het beste om stap voor stap verder te gaan:

  1. Pureer het fruit met een blender of een fleet Lotte
  2. Bestrijk het gepureerde frambozenmengsel door een fijne zeef
  3. Verwerk de gezaaide massa tot frambozengelei of fruitpuree
  4. Laat de zaden drogen
  5. Meng de gedroogde frambozenpitten met zout
  6. Maal de zaden en het zout tot een kruidenpoeder

Het fruitige frambozenzout past bijzonder goed bij salades en visgerechten. Naar verluidt zitten er ook belangrijke mineralen in de pitten, zodat de consumptie van frambozenzaden ook als gezond wordt beschouwd. Gooi daarom nooit de zaden weg, maar gebruik dit geschenk van de natuur voor je welzijn.