Zijn uitbloeiingen op het metselwerk binnenin een slecht teken?

Ausbluehungen-metselwerk-interieur

Efflorescentie wordt veroorzaakt door vocht en is vaak merkbaar op buitengevels van metselwerk. Daar worden ze veroorzaakt door hevige regenval en rijdende regen en zijn ze nog geen grote reden tot zorg. Maar uitbloeiing kan ook binnenshuis voorkomen, waar het probleem ernstiger is.

Waar komen de efflorets vandaan?

Efflorescentie is een teken van een vochtige muur. De zouten in de wand worden door het vocht naar het oppervlak getransporteerd, waar het vocht verdampt, waardoor de zouten als een verzameling kleine tot middelgrote vlekken achterblijven. Efflorescentie zelf is dus niet problematisch, maar de oorzaak ervan is dat wel. Omdat dit betekent dat er een overmatige hoeveelheid vocht in het metselwerk zit, wat er niet mag zijn.





Waar vindt uitbloeiing plaats?

Efflorescentie kan overal optreden waar er een verhoogde luchtvochtigheid kan zijn. Dit is bijvoorbeeld:

  • in de kelder
  • op ramen
  • in de badkamer

Efflorescentie op het metselwerk hoeft niet altijd te betekenen dat de muur zelf wordt aangetast: het kan ook te wijten zijn aan vocht dat vanuit de kamer op de muur inwerkt, bijvoorbeeld door een lekkend raam, na waterschade of met onjuiste ventilatie en bijbehorende vochtigheid.

Verwijder uitbloeiing uit metselwerk

Als er binnen uitbloeiing optreedt op het metselwerk, dan is de vochtschade al relatief hoog. Als u de reden hiervoor niet direct kunt achterhalen – zoals na een overstroming of een gesprongen leiding – dan moet u zich eerst concentreren op het oorzaakonderzoek. Want als je de reden niet oplost, zul je altijd uitbloeiing vinden en met grote waarschijnlijkheid snel schimmel.

Lees ook:   Behendig seringen verjongen – zo ga je te werk!

Efflorescentie zelf kan vrij eenvoudig worden verwijderd. Afhankelijk van het substraat waarop ze zich bevinden en hoe lang de afzettingen al bestaan, zijn zowel de kracht als de benodigde tijd laag. Verder kun je maatregelen nemen om uitbloeiing in de toekomst te voorkomen.