Viooltjes zijn niet giftig. Hun bloemen kunnen zelfs zonder aarzeling worden gegeten en overtuigen door hun aangename aroma. We laten je zien waar je op moet letten bij eetbare viooltjesbloemen en hoe ze in de keuken worden gebruikt.
Zijn alle soorten viooltjes eetbaar?
Kortom, de bloemen van allerlei viooltjes zijn eetbaar. Ze zouden een helende werking hebben, die vooral wordt gebruikt bij de behandeling van luchtwegklachten. Op deze manier werken viooltjes bijvoorbeeld op het lichaam:
- purgeermiddel
- Decongestivum
- antibacterieel
- Bevordert de bloedcirculatie
- Antispasmodic
- verzachtend
Bij het eten van viooltjesbloemen is het belangrijk dat de planten onbehandeld zijn. Evenzo moet u zich onthouden van consumptie als de viooltjes direct op een drukke weg staan. Het beste is om uw bloemen op een beschermde locatie te zaaien.
Welke delen van viooltjes zijn eetbaar?
Geen enkel deel van viooltjes is giftig. Toch raden wij u aan om alleen de bloemen te eten. De andere delen van de plant hebben een verhoogd laxerend effect. Het eten van wortels of zaden kan bijvoorbeeld leiden tot darmproblemen of misselijkheid. Katten worden ook getroffen.
Hoe worden de bloemen van viooltjes gebruikt?
Pluk de bloemen pas als je ze wilt gebruiken. Ze verliezen snel hun smaak en beginnen te verdorren. Was en verwijder vuil niet alleen met uw vingers. Aan de ene kant verliezen de bloemen hun smaakgevende stuifmeel. Aan de andere kant zijn ze erg gevoelig en gemakkelijk op te laden.
Viooltjes worden meestal rauw gegeten in salades of gebruikt als decoratie van voedsel en desserts om hun aroma niet te gaar te maken. Toch zijn ze ook geschikt voor een bloementhee, jam of kunnen worden gekonfijt. De bloemen kleuren likeuren in een grote verscheidenheid aan kleuren. Cocktails of andere verfrissende drankjes krijgen een visueel hoogtepunt door de bloemen. Om dit te doen, moet je de bloemen eerst met water invriezen tot een ijsblokje.