Zijn viooltjes winterhard?

step-muetterchen-winterhard
Viooltjes zijn winterharde planten.

Koude temperaturen zijn normaal gesproken niet schadelijk voor een viooltje. Ze zijn winterbestendig en tot op zekere hoogte koudebestendig. Vanwege de vele rassen is niet elke variëteit even winterhard. We laten je zien wat belangrijk is voor viooltjes in de winter.

Hoe winterhard zijn viooltjes?

Het geslacht van viooltjes, dat ook het populaire tuin viooltje omvat, is inheems in gematigde streken en wordt buiten beschouwd als
winterproof. Gekochte rassen zijn minder vorstbestendig dan zelfgekweekte of vermeerderde exemplaren. De planttijd heeft ook invloed op de winterhardheid. Viooltjes geplant in de herfst worden tweejarigen genoemd, terwijl bloemen die in het voorjaar worden geplant als eenjarigen worden beschouwd. Gehoornde viooltjes en wilde viooltjes kunnen ook met goede zorg eeuwig bloeien en worden als bijzonder vorstbestendig beschouwd.





Viooltjes geven de voorkeur aan een besneeuwde winter, omdat het hen extra beschermt. Ze verdragen ook goed wisselvallig weer. Alleen permafrost zonder sneeuw kan een probleem worden. Omdat u het weer tijdens het koude seizoen niet kunt voorspellen, moet u altijd winterbescherming bieden.

Hoe viooltjes in de winter te beschermen?

Voor een adequate vorstbescherming is het belangrijk om te onderscheiden of uw viooltjes buiten of op het balkon zijn geplant. Je moet een viooltje dat buiten groeit beschermen tegen regen en het water geven op vorstvrije dagen. Regen op koude dagen zorgt ervoor dat de aarde bevriest, waardoor de opname van water wordt voorkomen. Bovendien kunt u de vloer vorstbestendig maken met een beschermende laag van een van deze materialen:

  • Mulch
  • Kreupelhout
  • Gebladerte
  • Stro
  • Plantenvlies
Lees ook:   Hoe pompoenvlekken op de juiste manier te verwijderen

In een balkonbak of pot zijn viooltjes niet winterbestendig omdat de wortels gemakkelijk te bereiken zijn door de vorst. Daarom moet je nooit buiten overwinteren. Toch hebben ze een koele plek nodig waar ze kunnen overwinteren. Zo is een prieel, een onverwarmd tuinhuisje of een kelderkamer met raam hiervoor geschikt. Wikkel de kuip bovendien in met plantenvlies of een jutezak om de wortels vorstbestendig te maken voor bijzonder koude dagen.