Het harden van zilverstaal dient om de duurzaamheid van staal te vergroten. Door de samenstelling is verharding zonder problemen mogelijk. Op verschillende gebieden is verharden een absoluut noodzakelijke stap in het bewerkingsproces. In het volgende artikel leert u alles over zilverstaal, de samenstelling en verharding.
Dit is zilver staal
Zilverstaal werd vroeger beschouwd als een speciale legering voor staal. Het materiaalnummer van zilverstaal is 1.2210, de afkorting 115CrV3 is ook zilverstaal.
Dit is de samenstelling van zilverstaal
Zilverstaal heeft tal van hoogwaardige eigenschappen die dit type staal voorbestemmen voor verwerking. Aan de ene kant is de randretentie van zilverstaal relatief hoog. Om deze reden zijn verschillende gereedschappen gemaakt van zilverstaal. Daarnaast is het materiaal erg taai. Dit verandert niet, zelfs niet na het uitharden. Uitharden is zonder problemen mogelijk en u kunt ook precies instellen welke uiteindelijke hardheid gewenst is. Verharding tussen 60 en 64 HRC is eenvoudig mogelijk. Deze eigenschappen predestine het materiaal voor veelzijdige verwerking. De eigenschappen zijn te danken aan de samenstelling. Zilverstaal heeft een koolstofgehalte van 1,2%, terwijl de legering ook 0,7% chroom en 0,1% vanadium bevat. Het zit allemaal in de mix.
Harden van zilverstaal
Het harden van zilverstaal is mogelijk in verschillende stappen. Als u zilverstaal wilt harden, moet u de drie verschillende stappen uitvoeren:
- Zacht gloeien
- Afschrikken
- Ontlaten
Zacht gloeien
Het zacht gloeien van zilverstaal is de eerste stap. Hiervoor gebruik je een temperatuurbereik van 710 graden Celsius tot 750 graden Celsius. Het zachte gloeien vindt plaats in een proces dat enkele uren duurt. 2,5 uur zijn nodig voor het zilverstaal. Vervolgens vindt een langzame afkoeling van het materiaal plaats.
Afschrikken
De volgende stap is het blussen van het zilverstaal. Dit kan zowel in water als in olie. De respectievelijke dikte van het materiaal is bepalend. Hoewel olie ideaal is voor diktes van zilverstaal tot 8 mm, kunt u water gebruiken voor alle grotere diktes. Met harden kunt u een maximaal zilverstaal bereiken met een hardheid van 64 HRC. Ter vergelijking: het zilverstaal is dan net zo hard als het krachtigste staal voor Japanse messen.
Ontlaten
Aan het einde van het harden van zilverstaal is de tempereertemperatuur een belangrijke factor. Gebruik voor het temperen temperaturen tussen de 100 en 300 graden Celsius. Hoe hoger de tempereertemperatuur, hoe lager de uiteindelijke hardheid.