Een zonnedak is een dak dat zonne-energie gebruikt om elektriciteit of warmte op te wekken. Meestal gaat het om een naadloos geïntegreerd dak, waarbij de fotovoltaïsche modules in de dakbekleding zijn geïntegreerd. Daardoor zijn ze van buitenaf nauwelijks als zodanig herkenbaar.
En dat is wat je in deze gids zult leren:
Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!
Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.
Soorten zonnedaken
Er zijn in principe twee soorten zonnedaken. Ten eerste fotovoltaïsche panelen op het dak en ten tweede de zogenaamde zonnedakpannen. Door hun onopvallende en moderne uiterlijk zien beide varianten er zeer esthetisch en recht doen aan de term zonnedak.
Fotovoltaïsche panelen op het dak
Bij fotovoltaïsche panelen op het dak zijn de zonnepanelen rechtstreeks geïntegreerd in de dakbekleding van het huis. Het PV-systeem dient dus niet alleen om elektriciteit op te wekken, maar neemt ook de beschermende functies van de dakbekleding. Hiervoor kunnen normale mono- of polykristallijne zonnepanelen of dunnefilmmodules worden gebruikt. Het dak van het huis moet hiervoor een schuin dak hebben. Dit is de enige manier om regenwater vlot af te voeren.
Voordelen en nadelen
Het grote voordeel van fotovoltaïsche systemen op daken is hun uiterlijk. Ze gaan op in Plat en onopvallend in de rest van de dakbedekking. Hierdoor ontstaat een homogeen beeld. Bovendien zijn binnendaksystemen vanwege hun vlakke installatie minder gevoelig voor wind. Bovendien kan bij nieuwbouw worden bespaard op de kosten van dakbedekking. Dit geldt ook voor dakrenovaties.
Het nadeel van zonnepanelen op het dak is dat vooral in bestaande gebouwen zijn hoge kosten te verwachten. Bovendien worden de PV-modules minder goed geventileerd dan bij een daksysteem. Dit kan leiden tot Prestatieverliezen leiden naar.
Zonnedakpannen
Zonnedakpannen, ook wel zonnedakpannen genoemd, zijn fotovoltaïsche modules in de vorm van dakpannen. Ze zijn gemaakt van keramiek, leisteen, klei of plastic en hebben uitsparingen waarin zich één zonnecel bevindt. Elke tegel vormt een enkel zonnepaneel. De tegels worden normaal gebruikt voor dakbedekking en vervolgens bekabeld.
Voordelen en nadelen
Het grootste voordeel van zonnedakpannen is hun uiterlijk. Visueel verschillen ze nauwelijks verschil met normale dakpannen. Zonnedakpannen zijn dus de meest aantrekkelijke variant van een PV-systeem. Ze zijn ook verkrijgbaar in toegestaan in beschermde gebouwenwat zelden het geval is bij andere zonnestelsels. Bovendien blijven bij nieuwbouw de kosten van normale dakbedekking weer achterwege.
Het nadeel van zonnedakpannen is dat de technologie is nog steeds erg duur. Vooral bij bestaande gebouwen moet u rekening houden met aanzienlijke extra kosten, omdat de bestaande dakbedekking moet volledig worden afgebroken. Bovendien is de bedrading van elke afzonderlijke steen gevoelig voor storingen.
Wat kost een zonnedak?
Een 5-6 kWp zonnedak met een bedekking van zonnepannen kost ongeveer 20.000 euro. Dat is het equivalent van iets minder dan 25 euro per tegel. De kosten van een fotovoltaïsche installatie op het dak bedragen 1.400 tot 2.000 euro per kWp. Dat is ongeveer 11.000 euro voor een PV-systeem van 6 kWp.
Dit zijn de kosten van een 8 kWp fotovoltaïsch daksysteem vergeleken met Zonnedakpannen met een vermogen van 8 kWp in nieuwbouw. De prijzen zijn geschat, aangezien zij afhankelijk zijn van de respectieve fabrikanten en gespecialiseerde bedrijven.
Bestaande gebouwen brengen hogere kosten met zich mee. Dit komt omdat de bestaande dakbedekking moet worden verwijderd.
Subsidies voor zonnedaken
De subsidie voor een zonnedak is beschikbaar in de laagrentende KfW-lening voor hernieuwbare energie – Standaard (270) inbegrepen. De promotielening heeft looptijden van 5, 10 of 20 jaar. De leningsovereenkomst kan via de huisbank worden gesloten. Het is essentieel om contact op te nemen met de huisbank alvorens het systeem aan te schaffen.
Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de website van KfW.
Met de KfW-woninglening krijgt u een lening met een lage rente als u een efficiëntie huis van niveau 40 renoveren, bouwen of kopen. De middelen voor de efficiëntiewoning niveau 40 met klasse hernieuwbare energie en de lening 40 Plus zijn voor dit jaar echter al volledig opgebruikt. Het is dus niet meer mogelijk om te solliciteren.
Andere toepassingen van het zonnedak
Een zonnedak hoeft niet altijd op het dak van uw eigen huis geïnstalleerd te worden. Het kan ook worden geïnstalleerd op garages, carports op zonne-energie, tuinhuisjes, serres of terrasdaken.
Carport met zonnedak
Een carport met een zonnedak biedt een geweldige mogelijkheid om niet alleen het huis van zonne-energie te voorzien, maar ook om je eigen e-auto op te laden. Daar is niet eens een vergunning voor nodig. Glas-glas modules zijn bijzonder populair voor carports. Deze laten licht door en creëren een esthetisch spel van schaduwen.
Zonne-dakterras
Terrassen of een pergola met een zonnedak worden ook steeds populairder. Ook hier worden veel glas-glas zonnepanelen gebruikt, omdat deze zien er mooi uit en zijn gemakkelijk te onderhouden. Het dak moet een helling van minstens 20° hebben en op het zuiden gericht zijn. Zo kunnen regenwater en vuil gemakkelijk weglopen. Bovendien is de hoek naar het zonlicht beter.
Zonnedak in de serre
Zonnepanelen op de serre zijn meestal ook glas-glas modules of dunne-film modules. De transparante zonnepanelen
vullen het ontwerp van de serre perfect aan en laten veel licht binnen. De kosten voor een oppervlakte van 20 vierkante meter bedragen ongeveer 9.000 euro.
Conclusie
Als het vooral esthetisch, onopvallend en modern moet zijn, dan is een zonnedak een goede keuze. De keuze is Fotovoltaïsche panelen op het dak en Zonnetegel. Beide varianten zijn echter meer de moeite waard bij nieuwbouw of dakrenovatie, aangezien er bij bestaande gebouwen extra kosten zijn voor het verwijderen en afvoeren van de dakbedekking.
Wat je ook kiest. Professionele installatie is de hoeksteen van een goed werkend PV-systeem. Neem geen risico en vul onderstaand formulier in. Vergelijk offertes van maximaal vijf gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio en bespaar tot 30%!