Zonnegevel: functie, soorten, voor- en nadelen

Een zonnegevel is een zonne-installatie met in het gebouw geïntegreerde zonnepanelen. Het kan worden geïnstalleerd als alternatief voor of aanvulling op een daksysteem. Zonnegevels bestaan meestal uit dunne-film modules, omdat deze veel platter en lichter zijn. Een zonnegevel is echter relatief duur en heeft een lager rendement dan conventionele PV-systemen.

En dat is wat je in deze gids zult leren:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Hoe werkt een zonnegevel?

Een zonnegevel werkt precies zoals een standaard fotovoltaïsch (of thermisch) systeem op het dak. Wanneer de zonnestralen op de zonnecellen vallen, wordt energie opgewekt die in de omvormer wordt omgezet in elektriciteit. bruikbare elektriciteit is omgezet.

De zonnemodules van een fotovoltaïsche gevel zijn ofwel op de muur van het huis bevestigd of zijn direct in hen geïntegreerd. Als het zonnesysteem als wandinstallatie wordt geïnstalleerd, is een draagsysteem nodig waarop de fotovoltaïsche modules worden bevestigd. Deze variant heet “Koude gevel“. Bij de directe integratie van modules spreekt men van een “Warme gevel“. Hier vervangen zonnepanelen delen van het pleisterwerk en de isolatie van de gevel.

Zonnegevel op een vrijstaand huis

Welke modules zijn geschikt voor zonnegevels?

Voor een zonnegevel worden gewoonlijk dunnefilmzonnepanelen gebruikt in plaats van kristallijne PV-modules. Ze zijn aanzienlijk platter en flexibelerzowel qua ontwerp als qua installatie. Bovendien zijn de modules lichtgevoeliger en kunnen zij dus ook bij een steilere montagehoek een relatief goed rendement behalen.

Lees ook:   Bakstenen muren: de verschillende metselverbanden

U kunt echter ook kristallijne modules installeren. Deze worden gemonteerd door een ophangsysteem met een afstand tot de huismuur gemonteerd. Voor dit type zonnegevel zijn echter talrijke Gaten boren in de thermische isolatie zijn nodig om het frame te verankeren. Met een elevatie is het zelfs mogelijk de modules onder een hoek te monteren om de PV-opbrengst te verhogen.

Verschillende soorten zonnemodules die op de PV-gevel kunnen worden gebruikt zijn: Glas-glas zonnepanelen, transparante modules, gekleurde SIS-zonnecellen, flexibele zonnefolies en bedrukbare PV-modules.

Dit geldt ook voor thermische zonnecollectoren. In plaats van fotovoltaïsche modules kunt u namelijk ook over thermische zonne-energie op de muur van je huis. Thermische zonnecollectoren kunnen ook verticaal op de gevel worden gemonteerd. Als integratie in de gevel kunnen ze zelfs tegelijkertijd worden gebruikt als een Thermische isolatie en Steun voor verwarming kan worden gebruikt. Vooral in de winter is de lagere hoek van de zonnestraling gunstiger voor een zonnegevel dan voor een daksysteem.

Zonnegevel voor een eengezinswoning

Een zonnegevel op een eengezinswoning kan vooral de moeite waard voor nieuwe gebouwen. Er is geen oude gevel die eerst zou moeten worden afgebroken, waardoor het plaatsen van goedkoper maakt. Bovendien kan de installatie van eventuele ondersteunende systemen vooraf worden gepland, waardoor de thermische isolatie niet aangetast door het boren wil.

Zonnegevel in het oude gebouw

Een zonnegevel in een oud gebouw kan een optie zijn, maar wordt meestal geassocieerd met hogere kosten en risico’s zijn hiermee verbonden. Vooral wanneer kristallijne modules achteraf met een draagsysteem moeten worden uitgerust, mag de bestaande thermische isolatie van het gebouw niet mag niet worden beschadigd door boren worden aangetast. Bij een renovatie is het de moeite waard om dunne-filmmodules rechtstreeks in de gevel te integreren om kosten te besparen.

Lees ook:   De constructie van een zadeldak

Een goede technologie voor aanpassing achteraf zijn de zogenaamde zonnetegels. Dit zijn zonnepanelen die drechtstreeks in het pleisterwerk gelegd. Ze zijn een innovatieve noviteit en kunnen ook worden geïntegreerd in bestaande thermische isolatie.

Kosten van een zonnegevel

De kosten van een zonnegevel verschillen voor warme en koude gevels. Gemiddeld zijn de kosten per m² tegen 400 tot 600 euroafhankelijk van de gebruikte technologie. De extra kosten van een zonnegevel in vergelijking met een normale huisgevel bij nieuwbouw zijn als volgt maar ongeveer 20% hoger.

Voordelen en nadelen van een zonnegevel

Een zonnegevel heeft veel voordelen, maar ook nadelen.

Voordelen van een zonnegevel

  • Verticale oppervlakken kunnen worden gebruikt.
  • Alternatief als een zonne-installatie op het dak niet mogelijk is.
  • Bij integratie in de gevel is minder materiaal nodig voor pleisterwerk en isolatie.
  • Een zonnegevel kan worden gebruikt voor esthetische doeleinden.
  • Bij de nieuwe voorgevel leidt dit slechts tot geringe extra kosten.
  • Een zonnegevel kan een kleiner daksysteem goed aanvullen.
  • Een zonnegevel levert in de winter vaak een hogere opbrengst op dan een daksysteem.

Nadelen van een zonnegevel

  • Het rendement is meestal lager.
  • Verticale oriëntatie kan leiden tot een tot 30% lagere opbrengst – in ieder geval in de zomermaanden.
  • De montage is ingewikkelder.
  • Een zonnegevel is duurder.
  • Er is een grotere oppervlakte nodig dan bij daksystemen om dezelfde opbrengst te bereiken.
  • Renovatie in oude gebouwen is vaak problematisch vanwege de thermische isolatie.

Conclusie

Zonnegevels zijn bijzonder interessant voor een nieuw gebouw, omdat de PV-modules direct geïntegreerd in de gevel van het huis kan worden geïntegreerd. Dit bespaart kosten voor het weglaten van isolatie en pleisterwerk. Met name dunne-film-PV-modules zijn geschikt voor een esthetisch ontwerp en leveren een goed rendement wanneer zij verticaal worden gemonteerd.

Lees ook:   Dakterras aanleggen of niet?

Of het nu gaat om een zonnegevel of op het dak. Verkeerd geïnstalleerde PV-modules zijn de meest voorkomende oorzaak voor storingen in het zonnesysteem. Vul het onderstaande formulier in en wij brengen u in contact met maximaal vijf gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!