Zonnepanelen: zwart of blauw?

Zonnepanelen in zwart of blauw? Blauwe zonnepanelen zijn polykristallijne PV-modules. Ze zijn meestal goedkoper, maar hebben een lager rendement. Zwarte zonnepanelen daarentegen zijn monokristallijn en worden vanwege hun betere prestaties steeds populairder bij particuliere gebruikers. Ze zien er ook aantrekkelijker uit.

En dat is wat je in deze gids zult leren:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Waarom zijn de kleuren verschillend?

Zowel zwarte als blauwe PV-modules hebben zonnecellen die gemaakt zijn van kristallijn silicium. Dit is gemaakt van kwartszand. De kleuren van de zonnepanelen zijn echter verschillend, omdat de productieprocessen verschillen tussen de twee types.

Zwarte, monokristallijne zonnecellen bestaan uit zuiver kristallijn silicium. Hiervoor moet een enkel siliciumkristal worden “gekweekt” in een complex proces. Voor dit doel is het zuivere silicium gesmolten en gezuiverd. Uit de smelt wordt een staaf getrokken. De siliciumstaaf wordt dan in flinterdunne plakjes gesneden, genaamd wafelsworden gesneden. In de volgende stap wordt het wafeloppervlak chemisch gereinigd.

Zwarte zonnepanelen zijn ook verkrijgbaar in de volledig zwarte versie. Hierbij zijn niet alleen de zonnecellen zelf zwart, maar ook andere onderdelen zoals de achterkant en het frame van de module. Volledig zwarte modules worden gekenmerkt door een bijzonder esthetisch uiterlijk, maar zijn ook duurder dan conventionele zwarte PV-modules.

Polycrastalline Moncrystalline Volledig zwart

Efficiëntie van blauwe en zwarte PV-modules

Door de verschillende fabricagemethoden van PV-modules verschilt ook hun rendement.

Monokristallijne zonnepanelen hebben met ongeveer 18 tot 26 hebben een aanzienlijk hoger rendement. Dit komt onder meer door de uniforme structuur van de cellen.

Bij polykristallijne modules is het rendement tussen 14% en 20%. Het rendement is lager omdat de elektronen minder bewegingsvrijheid hebben. Dit komt door de verschillende afmetingen van de kristalstructuurn in de zonnecellen.

Zo bereiken monokristallijne zonnepanelen op een even groot oppervlak het volgende een hogere energieopbrengst. Deze waarden hebben betrekking op directe zonnestraling.

Vermogensverlies en prestaties bij weinig licht

Beide typen modules verliezen vermogen bij weinig licht. Het vermogensverlies is echter lager voor monokristallijne cellen. Zo bereiken ze ook een aanzienlijk hogere opbrengst bij slecht weer dan de blauwe polykristallijne modules.

Polykristallijne PV-modules scoren beter in termen van levensduur. In de loop van hun leven verliezen ze Minder vermogensverlies dan de monocellen. Dit verlies van vermogen wordt ook wel degradatie genoemd.

Kosten van monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen

Zwarte monokristallijne zonnecellen zijn duurder en dienovereenkomstig ook duurder om te produceren. Bovendien bereiken zij een nog hoger rendement en dit komt ook tot uiting in de prijs. Gemiddeld zijn monokristallijne zonnepanelen ongeveer 10% tot 20% duurder dan polykristallijne modules.

Polykristallijne PV-modules hebben een betere prijs-prestatieverhouding in het algemeen. Het lagere rendement is niet meer zo doorslaggevend als er voldoende oppervlakte beschikbaar is. Bovendien is de degradatie van de modules geringer. Als u daarom hebben een groot zonneoppervlak dan zouden polykristallijne PV-modules een goede optie kunnen zijn.

Lees ook:   Hoe beschadigde elektriciteitskabel herstellen?

De prijs per kWp voor blauwe polykristallijne modules ligt tussen 150 en 250 euro. Voor monokristallijne modules is het 200 tot 340 euro.

Vanwege de lagere prijs hebben polykristallijne zonnemodules daarom een aandeel van ongeveer 80% van de huidige modules geïnstalleerd. Monokristallijne modules volgen echter.

Afschrijving van blauwe en zwarte fotovoltaïsche modules

Een fotovoltaïsch systeem kan duur zijn en al snel een investering van vijf cijfers vergen. Dit loont echter meestal de moeite over de gehele levensduur. Vooral met de stijgende elektriciteitsprijzen kunt u veel geld besparen door de elektriciteit die u zelf opwekt met fotovoltaïsche energie te gebruiken.

Een economische afschrijving van de blauwe en zwarte modules duurt ongeveer 8 tot 12 jaar. Uitgaande van een gemiddelde levensduur van PV-modules van goede kwaliteit van 25 tot 30 jaar maak je dus op lange termijn winst.

De energetische afschrijving is de tijd waarna een PV-module meer energie opwekt dan nodig was voor de productie ervan. De tijdspanne is de laatste jaren toegenomen. drastisch verminderd. Dit komt doordat het fabricageproces van zonnecellen eenvoudiger is geworden en hun rendement is toegenomen. Het is dus er is minder energie nodig om een module te produceren en er wordt meer zonne-energie gewonnen. Vandaag is dat minder dan twee jaar, waarbij polykristallijne modules zich zelfs enkele maanden eerder terugbetalen dan monokristallijne.

Toepassingsgebieden voor zwarte en blauwe zonnemodules

Beide typen zonnepanelen worden zowel in de handel en industrie als in de particuliere sector gebruikt. Als er een voldoende groot oppervlak beschikbaar is op het dak van het huis, de garage of de carport, of zelfs in de tuin, dan kunnen de zwarte en blauwe zonnepanelen worden gebruikt. kunt u de goedkopere blauwe modules gebruiken kiezen. Als de Gebied maar beperkt of de zonnestraling ongunstig is, moet u kiezen voor de zwarte monokristallijne modules.

Lees ook:   Lila doodgevroren? Zo moet je reageren!

Hecht u belang aan een bepaald ontwerp of een aantrekkelijk uiterlijkzijn de zwarte of antracietkleurige monomodules de betere keuze. Ze passen bijzonder goed op donkere daken van huizen en zien er daardoor onopvallender en eleganter kijken. Volledig zwarte modules, waarbij alle onderdelen zwart zijn, bieden een verbetering. Daardoor zien ze er bijzonder goed uit, maar ze zijn duurder in aanschaf.

Zwart of blauw: welke zonnepanelen zijn beter?

Of het nu gaat om zwarte of blauwe zonnepanelen, beide typen hebben hun voor- en nadelen. In de onderstaande tabel ziet u nogmaals alle voor- en nadelen. Uiteindelijk hangt de keuze van de modules echter af van uw persoonlijke behoeften en de plaatselijke omstandigheden.

Zwarte zonnepanelen: Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Hoger rendement
  • Minder ruimte nodig
  • Esthetische uitstraling
  • Betere prestaties bij weinig licht

Nadelen:

  • Hogere acquisitiekosten
  • Langere terugverdientijd
  • Licht toegenomen afbraak

Blauwe zonnepanelen: Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Goedkoper om te kopen
  • Snellere afschrijving van energie
  • Lagere degradatiegraad

Nadelen:

  • Lagere efficiëntie
  • Grotere ruimtebehoefte
  • Visueel minder aantrekkelijk

Het is niet alleen de kleur die telt

Wist u dat een van de meest voorkomende oorzaken van storingen en defecten aan PV-systemen een onjuiste installatie is? Goede zonnepanelen hebben weinig nut als ze kapot zijn.

Neem geen risico’s en werk daarom alleen met gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven samen. Vul het onderstaande formulier in en brengen wij u gratis en vrijblijvend in contact met maximaal vijf gespecialiseerde fotovoltaïsche bedrijven uit uw regio.

Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!