Zonnesysteem: opstelling en installatie in 4 stappen

De bouw en installatie van een zonnesysteem bestaat uit vier stappen. Eerst wordt de statica van het dak gecontroleerd, daarna worden de modules geïnstalleerd. De installatie hangt af van het type dak en de zonnepanelen. Vervolgens worden de kabels gelegd, de omvormer geïnstalleerd en het systeem op het net aangesloten.

In dit artikel gaan we dieper in op elk van deze stappen. En dit is de inhoud:



1. controleer de statica van het dak

In de regel is de statica van de meeste hellende daken voldoendeom er een fotovoltaïsch systeem op te monteren. Het mag echter in geen geval worden verwaarloosd. Professionele fotovoltaïsche bedrijven controleren daarom de statica van het dak alvorens het PV-systeem te installeren en uit te voeren. al in hun aanbod in hun aanbod. Bij nieuwbouw kan het PV-systeem gewoon worden ingecalculeerd, vandaar dat er daar geen problemen zijn.

Een PV-module weegt ongeveer 16 tot 24 kilogram. De meeste daken van huizen kunnen dit houden Extra gewicht omdat ze gebouwd zijn met een gangreserve. Daarnaast zijn er echter nog andere belastingen door Wind, regen en sneeuw. Als de fotovoltaïsche site zich in een zone bevindt die bijzonder gevoelig is voor wind of sneeuw, moet u altijd een bouwkundig ingenieur inschakelen.



Bij platte daken wordt het iets moeilijker. De zonnepanelen zijn grotendeels verzwaard met gewichtenzodat ze de windbelasting kunnen weerstaan. Indien de statica dit niet toelaat, moet een montagemethode worden gekozen waarbij de de dakbekleding is doorboordom de modules te verankeren. Als het werk slordig wordt gedaan, kunnen er lekken ontstaan. Het water dringt door. Ga daarom alleen gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven voor de uitvoering.

Op Thermische zonne-energiesystemen moet u altijd deskundig advies inwinnen. De systemen zijn kleiner, maar aanzienlijk zwaarder dan PV-modules. Bovendien vereisen zonthermische systemen grotere doorvoeren door de dakbekleding, aangezien in plaats van zonnekabels, leidingen moeten worden gelegd.

De dakbedekking speelt geen rol in de structurele analyse. Het beïnvloedt alleen de manier waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Een bevestiging is daarbij mogelijk op bijna elke dakbedekking. Pannendaken zijn het gemakkelijkst, maar plaatstalen en metalen daken zijn ook geschikt. Bij eternit daken is de installatie iets ingewikkelder.

Lees ook:   Hoe fundering aanbouw aanpakken?

2. installatie van de PV-modules

De installatie van de PV-modules verschilt naargelang het type montage en het dak. Voor hellende daken zijn er twee montagemogelijkheden. De montage op het dak en de montage op het dak. Voor platte daken moeten rekken worden gebruikt voor de modules.

Rooftop

Montage op het dak is het populairste en meest verspreide type fotovoltaïsche installatie. Het PV-systeem wordt gewoon op het dak geplaatst. Dit laat een kleine afstand aan de dakbedekking. Voor de bevestiging worden dakhaken gebruikt. Ze dringen door de dakbekleding heen en zijn verankerd in de dakbalken.

Na de Ondersteunende structuur van de modules. Deze bestaat uit aluminium rails. De rails zijn licht hellend verstelbare en kan daarom beter op de zon worden gericht. Voordat fotovoltaïsche modules in de rails worden geplaatst, moeten ze Zonnekabel worden gelegd. Elk zonnepaneel is verbonden met kabels die tot aan de Omvormer moet eruit getrokken worden. Pas dan kunnen de PV-modules worden geplaatst en met klemmen worden verbonden.

De plaatsen waar de dakbekleding is doorgebroken voor de dakhaken en de bekabeling moeten vervolgens goed afgesloten tegen vocht moet goed afgesloten zijn tegen vocht. Anders kan er vocht in doordringen.

Indach

Bij montage op het dak is het zonnesysteem geïntegreerd in de dakbekleding, namelijk de dakbekleding is geheel of gedeeltelijk vervangen door de PV-modules. Zo vormen de modules en de rest van de dakbedekking een uniform en homogeen beeld. De modules nemen ook de beschermende functie van het dak.

Ook hier worden de PV-modules geïnstalleerd in Aluminium rails worden gebruikt. Deze rails worden rechtstreeks op de dakbalken geschroefd en zijn dus niet verstelbaar in helling. Onder de modules wordt een folie gelijmd om het dak af te sluiten tegen vocht.

Plat dak

De montage op het platte dak gebeurt altijd met een Verhoging van de zonnepanelen. Dit steunframe is verzwaard om de wind te weerstaan. De modules worden in het frame geplaatst worden geplaatst met klemmen. Het systeem is ook bekend als Ballastsysteem aangewezen.

Indien de statica van het dak het extra gewicht niet kan dragen, bestaat de mogelijkheid van met schroeven.n. Daartoe wordt de dakbekleding doorboord en worden de schroeven in de balken geschroefd. De afzonderlijke rekken kunnen echter ook aan elkaar worden geschroefd en aan de buitenkant van het dak worden bevestigd.

Lees ook:   Flowchape

3. bedrading & omvormer

De juiste bedrading van de modules is uiterst belangrijk om Brand- en vochtschade te vermijden. Dit garandeert bovendien een levensduur van de kabel van ten minste 30 jaar. Te korte kabels staan permanent onder spanning en te lange kabels staan bloot aan wrijving en kunnen beschadigde worden.

Afhankelijk van het type worden de PV-modules onderverdeeld in Serie of parallel met elkaar verbonden. De kabels moeten aan de modules worden bevestigd met weer- en UV-bestendige kabelbinders. Met sommige moduletypes Rails voor kabelopslag zodat ze beschermd zijn tegen water. Leid dan de kabels van de aangesloten zonnepanelen in een DC string naar de omvormer.

De omvormer hangt meestal aan de muur. De gespecificeerde Afstande aan plafond, vloer en andere voorwerpen moeten ten koste van alles in acht worden genomen. De teruglevermeter moet ook in de buurt zijn om transmissieverlies te voorkomen. De omgevingstemperatuur van de omvormer moet laag zijn, omdat hij zelf Afvalwarmte geproduceerd bij het omzetten van de elektriciteit.

De aansluiting op de elektra van het huis en het openbare elektriciteitsnet mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerd elektrisch installateurr worden uitgevoerd. Neem geen risico’s en werk alleen met gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven. Klik op deze link en wij helpen u bij het vinden van een professionele zonne-installateur.

4. aansluiting op het openbare net

PV-systemen worden gewoonlijk aangesloten op het openbare net om het overschot aan elektriciteit in te voeren. In de het elektriciteitsnet moet duidelijk zijnhoeveel er op enig moment wordt ingevoerd en verbruikt. Hiervoor moet u contact opnemen met uw netbeheerder en hem de Vermogensgegevens van uw PV-systeem. De netbeheerder informeert u of de installatie überhaupt mag worden aangesloten en of u Wijzigingen moeten maken.

Er wordt een slimme PV-meter geïnstalleerd zodat de netbeheerder te allen tijde op de hoogte is van de elektriciteitshoeveelheden. De verbinding aan het openbare net wordt gewoonlijk uitgevoerd door de installateur die de opdracht heeft gegeven of een geregistreerd elektricien uitgevoerd.

Lees ook:   Als de afvoer stinkt - wat kan de reden zijn en wat te doen

Zelf een zonnesysteem installeren of een gespecialiseerd bedrijf inhuren?

U kunt in theorie zelf een zonnesysteem installeren. Hiervoor moet u echter de mogelijkheid hebben van een Timmerman, dakdekker en elektricien bezitten. Als u niet vertrouwd bent met een van deze beroepen, kunt u beter een fotovoltaïsche installateur in de arm nemen. De bespaarde installatiekosten zijn het geld dat bespaard wordt door serieuze Fouten en ontstaan er opbrengstverliezen, niet de moeite waard. Bovendien kan bij onjuiste installatie de Garantieclaim. Een gespecialiseerd bedrijf ondersteunt u ook bij de juiste planning en dimensionering van het systeem.

Wat kost de installatie van een zonnesysteem?

De installatiekosten voor fotovoltaïsche systemen zijn in de offerte inbegrepen en komen meestal overeen met 10% tot 20% van de totale kosten. Voor eengezinswoningen zijn de kosten van 150 € tot 200 € per kWp geïnstalleerde capaciteit. Afhankelijk van het type installatie, het uurloon en de plaatselijke omstandigheden en het respectieve dak zijn er echter Verschillen.

Hoe lang duurt het om een zonnesysteem op te zetten?

De installatie van een zonnesysteem duurt gemiddeld 2 tot 3 dagen. Voor een normaal PV-daksysteem minder dan 10 kWp vereist de installatie van de module één werkdag. Voor de elektrische installatie is een extra dag is nodig. Bij installaties in het dak kan de installatie langer duren omdat er meer tijd nodig is voor een goede afdichting. Een extra werkdag is nodig indien de Eerder bedekt dak moet worden gedekt.

Conclusie

Theoretisch is het mogelijk om uw eigen PV-systeem samen te stellen en te installeren. Maar uiterlijk met de Aansluiting op het elektriciteitsnet van het huis moet je een elektricien inhuren. De installatiekosten voor een fotovoltaïsch systeem op uw eigen dak zijn Je moet geen geld sparen. Als u geen dakdekker of timmerman bent, kan dit snel leiden tot schade aan de statica of aan lekken in het dak komen. Als u geen elektricien bent, zijn er misschien Kabelbrand, overspanning en stroomverlies komen.

Blijf daarom aan de veilige kant en een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Vul onderstaand formulier in en wij helpen u bij het vinden van een gespecialiseerd bedrijf. uw regio te vinden. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30% op de kosten.